8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dijaspora iz SAD traži od Adžića da osigura bezbjednost svih koji dolaze na izbore

Politika

Comments 10

Dijaspora iz SAD traži od Adžića da osigura bezbjednost svih koji dolaze na izbore

Autor: Antena M

  • Viber


Crnogorsko – američka asocijacija Cetinje iz Los Anđelesa saopštila je da je "skandalozno zastrašivanje i suzbijanje birača na predstojećim predsjedničkim izborima uz prećutni blagoslov ministra Filipa Adžića neprihvatljivo i da predstavlja izdaju principa demokratije i uvredu za slobodne građane Crne Gore.

U  protestnom pismu od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića traže da preduzme hitne i odlučne mjere kako bi osigurao sigurnost i bezbjednost svih građana Crne Gore koji dolaze iz dijaspore da ostvare svoje biračko pravo.

“Naime, izvjesni Mišo Sekulović iz neonacističkog bratstva “Tvrdoš” javno je na Facebook-u prijetio crnogorskoj dijaspori da će ih “sačekati na aerodromu i učiniti im boravak nezaboravnim”. To nasilničko bratstvo i drugi ultra-desni velikosrpski nacionalisti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore uznemiravaju crnogorske građane iz dijaspore, koji žele da ostvare svoje demokratsko biračko pravo bez straha od nasilja i zastrašivanja. Mislimo da ne treba da objašnjavamo da svako zastrašivanje i nasilje predstavlja kršenje osnovnih ustavnih prava građana Crne Gore”, navodi se u pismu.

 
Neprihvatljivo je, dodaju, da ministar Filip Adžić ne preduzima nikakvu akciju da zaštiti građane Crne Gore i njihova ustavom zagarantovana prava.

“Vlast ima odgovornost da osigura da izborni proces bude pošten i transparentan i da svi građani mogu glasati bez straha od zastrašivanja ili nasilja. Ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata ili zastrašivanja crnogorske dijaspore tokom izbornog procesa, upozoravamo da će prvo ministar policije lično pa onda i njegovo ministarstvo snositi punu odgovornost za sve posljedice. Stoga, očekujemo njegovu brzu reakciju i adekvatne preventivne mjere kako bi se spriječile kobne pošljedice, situacija riješila i počinioci priveli pravdi”, ističe se u pismu.

Takođe, žele da ukažu na navode o mogućem sabotiranju biračkih spiskova i dovođenju neovlašćenih birača iz Srbije i BiH entiteta Republike Srpske da glasaju.

“Zahtijevamo od Vas da istražite ove navode i osigurate transparentnost i pravičnost izbornog procesa. Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova ne preduzme konkretne korake kako bi se svaki pokušaj zastrašivanja dijaspore snažno osudio i spriječile zloupotrebe biračkih spiskova, znajte da ćemo njihove postupke i odsustvo akcije razotkriti javnosti i zahtijevati odgovornost. Nećemo odustati dok se naši problemi ne riješe i demokratski proces u Crnoj Gori ne bude zaštićen”, zaključuje se u pismu.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

VV

@Dijaspora dobro dosla sestre i braco nasa

Dijaspora

Dijaspora se ne plasi nikoga ne treba nam od Adzica nista. Dijaspora stize 1 i 2 Aprila a ovi koji prijete izvolite.

Eagle

...neznam cemu i kome odgovara ovaj text i prica..? KO se to boji da dodje u svoju zemlju na glasanje..? Ja dolazim sa mojom familijom sigurno..! ( uz dosta poteskoca i odricanja ) pa jos da se plasim neke fu... ! umjesto da organizujemo sto bolji docek nas svih..od svakuda mi pisemo gluposti..!