14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakupi: Od 120 do 150.000 građana iz dijaspore ima pravo glasa u nedjelju, dolazi ih oko četiri hiljade

Politika

Comments 18

Jakupi: Od 120 do 150.000 građana iz dijaspore ima pravo glasa u nedjelju, dolazi ih oko četiri hiljade

Autor: Antena M

  • Viber

U fokus drugog kruga predsjedničkih izbora ugurana je dijaspora na vrlo neprimjeren način, ocijenio je na konferenciji za medije vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, Arben Jakupi.

"Crna Gora je jedna od tri države Evrope koja ima najbrojniju dijasporu. Postavlja se pitanje što je otjeralo naše ljude odavde. S tim u vezi želim da kažem da Crna Gora ima još jednu Crnu Goru van granica naše države, od 650 hiljada do milion gradjana. Nemamo egzaktan podatak, istina, ali u pitanju su jako velike brojke i onih koji nemaju naše državljanstvo i koji nemaju pravo glasa", kazao je on.

Kako je naveo, okvirno, pravo glasa na izborima u nedjelju ima između 120-150.000 građana koji su iz dijaspore.

Crna Gora je visoko ispolitizovano društvo i nije mnogo onih koji neće izaći na izbore, dodao je on.

"Tako da na dijasporu ne treba toliko stavljati fokus. Povodom krivične prijave DPS-a, nema nikakvog smisla. To možda neće čak biti procesuirano. Ovo je njihov marketinški trik da pokušaju da se predstave kao zaštitnici dijaspore", dodao je.

Uprava za saradnju sa dijasporom nije htjela da se stavi na uslugu politici i neće organizovati letove da dodju na glasanje iako imaju pravo i mogućnost za to, naveo je on.

"Otprilike dolazi 4 hiljade glasača, a to ne garantuje DPS-u da će ih glasati. Navikli su da politički organizuju dovodjenja gradjana pa su se uspaničili. Što se tiče saopštenja MVP, podržavamo njihovo saopštenje da se profesionalno ophode prema ovom pitanju. Mi nećemo koristiti naše državne resurse kako bismo organizovali dolazak dijaspore samo uoči glasanja", navodi on.

Kaže da je kandidat DPS-a Milo Djukanović zloupotrijebio dijasporu na taj način što je kazao da je rezervoar glasova.

"Od naše dijaspore opstaje Crna Gora, 920 miliona doznaka je došlo prošle godine od dijaspore, oni značajno utiču na GDP i zato je potrebno da ih više cijenimo. Ovo kažem i kao pomoćnik direktora Uprave za dijasporu i kao funkcioner partije koja je podržala Jakova Milatovića", naveo je Jakupi.

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Za Jakupia vazi-Ko tebe hljebom ti njega kamenom.Mnogi kojima je Crna Gora postala utociste sad bi je suturali za necije druge interese.

Vodolija

Pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, jadni Jakupi što ovo radiš i pričaš, crnjo crni