8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Ideja Abazovića apsurdna, političari da se uzdrže od davanja sličnih izjava

Politika

Comments 0

Vukčević: Ideja Abazovića apsurdna, političari da se uzdrže od davanja sličnih izjava

Autor: Antena M

  • Viber

Skupština koja je raspuštena ne može obavljati poslove iz redovne nadležnosti, odnosno ne može se ponašati kao Skupština u punom mandatu i donositi odluke, zakone i obavljati druge poslove iz redovne nadležnosti, ocijenio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran advokat Miloš Vukčević u razgovoru za Antenu M.

"Dakle samo tekuće poslove i eventuelno nešto ako je nužno i neophodno i da ne trpi odlaganja. Svakako da ovakva Skupština kojoj je prestao mandat i koja je raspuštena ne može raditi u pnom kapacitetu, stoga bi trebalo da se uzdrži od donošenja zakona sve do sazivanja novog saziva poslije izbora", kaže on.

Odluka Ustavnog suda o ukazu Đukanovića o raspuštanju Skupštine pokazuje da je sud, nažalost više politički organ, nego sudski, smatra on.

"Ova odluka na neki način ukazuje na politički uticaj koji ne bi smio da postoji kada je riječ o Ustavnom sudu. Lično, smatram da je sudije trebalo da prihvate prijedlog sudije izvjestioca da se o Ukazu ne raspravlja, odnosno da se tta inicijativa za ocjenu ustavnosti ukaza odbaci iz razloga što nema dileme da je ukaz predsjednika pojedinačni pravni akt jer se odnosi samo na ovaj saziv Skupštine. Iskreno, nadam se da se ovakve situacije neće ponavljati, jer ako budemo imali jednu takvu situaciju i jednu vrstu blokade u Ustavnom sudu jer se sudije vode nekim političkim ciljevima, a ne pravničkom strukom, onda zaista ćemo imati blokadu. Posebno je problematično to što se u javnosti i prije odluke suda, odnosno nedonošenja odluke, znalo kakav će ishod glasanja biti, tako da to dodatno problematizuje rad Ustavnog suda", ocjenjuje Vukčević.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović smatra da bi novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović trebalo da stavi van snage odluku aktuelnog čelnika države Mila Đukanovića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Vukčević ocjenjuje da je sama ta ideja, a i izjava apsurdna.

"To je jedna pravna apsurdnost. Nezamisliva je i apsurdna ideja da ukaz koji je već na snazi, posebno nakon ovakve odluke Ustavnog suda, novi predsjednik stavlja van snage", naveo je on.

Zaključuje da bi i premijer u tehničkom mandatu, ali i ostala politička elita morala da se uzdrži od davanja ovakvih i sličnih izjava, jer one podrivaju ustavni i pravni sistem i stvaraju određenu vrstu neizvjesnosti.

"Moralo bi se povesti malo više računa o tome", zaključio je Vukčević. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR