15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rubin: U Crnoj Gori i širom regiona postoji problem ruskih dezinformacija

Politika

Comments 2

Rubin: U Crnoj Gori i širom regiona postoji problem ruskih dezinformacija

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalni izaslanik i koordinator Centra Stejt departmenta SAD za globalno angažovanje Džejms Rubin danas počinje posjete Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji radi razgovora o borbi protiv ruskih dezinformacija, a vjeruje se da će se razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

Rubin će posjetiti Podgoricu, Skoplje i Tiranu od danas do 14. aprila, najavio je u subotu Stejt department.

- U Podgorici i Skoplju sastaće se s vladinim zvaničnicima kako bi učvrstio podršku inicijativama protiv dezinformacija. Razgovaraće o naporima zlonamjernih aktera koji koriste dezinformacije kako bi podrivali demokratiju i nacionalnu bezbjednost širom svijeta, i kako naše zemlje mogu kolektivno da se suprotstave prijetnjama u informacionom prostoru - navodi se u saopštenju.

U Tirani će Rubin učestvovati na sastancima sa američkim ambasadorima sa Zapadnog Balkana.

Rubin je bio pomoćnik državne sekretare SAD Medlin Olbrajt od 1997. do 2000. i prvi put dolazi u region poslije 23 godine.

Rubin je za N1 rekao uoči dolaska da su „predmet i tema posjete ozbiljni“ jer „na Zapadnom Balkanu postoji problem ruskih dezinformacija: U Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i širom regiona“.

- Želim da radim s vladama koje žele da budu dio evropskog sistema i da budu svijet prava i pravila gdje se poštuju evropski principi. Hoćemo da pokušamo da sve uradimo da eliminišemo to zagađenje medijskog okruženja - rekao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Rubin je naveo da SAD pozdravljaju „sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu dio evropskih institucija“.

Dodao je da rješenje „mora biti prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju“, da „lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji“ i izrazio uvjerenje da je „danas to moguće“.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Jedini problem u regiji je Americka podrska proruskoj politici, kroz ypornu podrsku Velikosrpskoj hegemoniji od kraja prvog svjetskog rata pa do danas.

JF

Kakvo licemjerje, posecuje Podgoricu, Tiranu i Skoplje a ne Beograd koji je glavni stab preko kojeg Rusi sire dezinfomacuje i uvode haos na balkanu. Tvrdim da smo mi zadnja rupa na sviralu za zapad. Zato moramo sami sebi pomoci. Kako, lako ako imamo cilj ali izgleda jos nam nije doslo iz dupeta u glavu. To je proces koji moze potrajati.