17 °

max 17 ° / min 10 °

Srijeda

17.04.

17° / 10°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kitovi ubice uništili brod u najnovijem napadu kod obale Španije

Izvor: pixabay ilustracija

Politika

Comments 0

Kitovi ubice uništili brod u najnovijem napadu kod obale Španije

Autor: Antena M

  • Viber

Kitovi ubice teško su oštetili jedrilicu pored južne španske obale, objavila je lokalna spasilačka služba, u posljednjem od više desetina napada orki na plovila zabilježenih ove godine uz španske i portugalske obale.
U ranim satima grupa orki probila je krmu i probušila trup broda koji je plovio prema Gibraltaru. Četvoročlana posada pozvala je vlasti u pomoć, rekao je portparol spasilačke službe.

Spasioci su brodom i helikopterom pohitali u pomoć posadi na 20-metarskom brodu Mistik koji je plovio pod britanskom zastavom. Nakon toga je zbog popravke usidren u luci Barbate.

Prema istraživačkoj grupi GTOA, koja prati populacije iberskih orki, incident se dogodio nakon barem 20 interakcija samo u Gibraltarskom tjesnacu između malih plovila i tih morskih predatora. Godine 2022. prijavljeno je 207 interakcija, pokazuju podaci GTOA-e.

Jedrilica Alboran Šampanj doživjela je sličnu sudbinu kad se sudarila s tri orke pola nautičke milje dalje od Barbate. Brod nije bilo moguće usidriti jer je bio potpuno poplavljen, pa je ostavljen da potone.

Prema uputstvima ministarstva saobraćaja Španije, kad god brod uoči bilo kakvu izmjenu u ponašanju orki, bilo iznenadnu promjenu smjera ili brzine, treba napustiti područje što je prije moguće i tako izbjeći dalje uznemiravanje životinja.

Svaka interakcija između broda i orke mora se prijaviti vlastima, dodalo je ministarstvo.

Iako poznati kao kitovi ubice, zaštićene orke dio su porodice delfina. Odrasle životinje mogu doseći dužinu od osam metara i težiti do šest tona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR