10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović ostavio Milatoviću dva "audija" koja je dobio na poklon

Izvor: IVAN PETROVIC-IPE

Politika

Comments 4

Đukanović ostavio Milatoviću dva "audija" koja je dobio na poklon

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Bivšem predsjedniku države Milu Đukanoviću automobil "mercedes majbah" nije oduzet, već je njegova služba sama vratila vozilo na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), saopšteno je "Danu" iz njegovog kabineta. Kako naglašavaju, Đukanović je Predsjedništvu ostavio na raspolaganje dva "audija A8" koja su mu poklonili dugogodišnji prijatelji iz inostranstva.

– Povodom medijskih navoda da je doskorašnjem predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću oduzet automobil marke "majbah", informišemo javnost da je pomenuto vozilo samoinicijativno predato ANB-u prvog radnog dana nakon Dana nezavisnosti, odnosno odmah po stupanju na dužnost novog predsjednika Crne Gore. Nije tačno da je bilo pokušaja od strane bivšeg predsjednika Đukanovića ili bilo koga iz njegove službe da zadrži službeno vozilo – navode iz kabineta bivšeg predsjednika države.

Ovo, kako dodaju, potvrđuje i činjenica da nakon inicijative Đukanovićeve službe obezbjeđenja da se izvrši primopredaja službenog vozila, nadležni u ANB-u nijesu bili upoznati sa tom obavezom i samom procedurom, ali su nekoliko sati kasnije potvrdili da su spremni da preuzmu automobil, što je i učinjeno.

– Takođe, službi predsjednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila "audi A8" istog stepena bezbjednosti, poklon službi predsjednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsjednika – naveli su iz Đukanovićevog kabineta.

Prema Zakonu o predsjedniku, bivši šef države ima pravo da nastavi da prima platu sve dok ne ostvari pravo na penziju. Dakle, po slovu zakona, jedan predsjednički mandat je dovoljan da se više ne mora raditi do kraja života.

– Predsjednik po prestanku funkcije do ispunjenja zakonom propisanih uslova za sticanje prava na penziju ima pravo na naknadu zarade u visini od 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mjesecu prije prestanka funkcije predsjednika, uz odgovarajuće usklađivanje. Ako bivši predsjednik Crne Gore ostvari pravo na penziju, a njegova penzija je manja od naknade iz stava 1 ovog člana, ima pravo na posebno mjesečno primanje u iznosu razlike između 70 odsto zarade i penzije koju prima. Ako bivši predsjednik za vrijeme ostvarivanja prava na naknadu zarade zasnuje radni odnos, za to vrijeme obustavlja se isplata naknade – piše u članu 15 Zakona o predsjedniku.

Po prestanku funkcije predsjednik države ima pravo da koristi kancelariju, da ima jednog savjetnika i jednog službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez vozača. Ova prava se mogu koristiti najduže pet godina po prestanku obavljanja dužnosti predsjednika, a sva sredstva za ovu namjenu obezbjeđuju se iz budžeta.

Po prestanku funkcije, bivši predsjednik ima pravo pristupa arhivskoj građi nastaloj u vremenu kada je on obavljao dužnost predsjednika. Organ u čijem je posjedu arhivska građa dužan je da počasnom bivšem predsjedniku, na njegov zahtjev, omogući uvid u arhivsku građu.

Bivši predsjednik države ima pravo i na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom nadležnih organa, u skladu sa zakonom.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk

Još da vidimo dal ima ko da ga zaposli fiktivno za 5 iljada eura kao Momira Bulatovića kum Daka kojega je pomilovao dugogodišnjeg zatvora a bogami i pomogao mu da švercuje i podkrada Crnu Goru...

Di

Predsjednik Djukanović je zaslužio platu do penzije i više od toga. Naravno, znamo da je on gospodin, što ovi poslije njega, nikada neće biti. Vratio im je auta odmah po Danu nezavisnosti, da mogu četnici i dalje da urliču.

Andrea

Gospodin se radja! Jedan je Milo! Ovom koji nije moj predsjednik, i odijela su kupovali dok je bio apostol u svetovladi! Brzo ce Kurti I Murti neizivljeni slupat ta auta, nazalost! Ima li ko da pita, pise, koliko su litijasi unistili sluzbenih auta od 2020???