Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Srbija želi da instrumentalizuje popis kako bi se Crna Gora dodatno destabilizovala

Izvor: gradski.me

Politika

Comments 3

Vujović: Srbija želi da instrumentalizuje popis kako bi se Crna Gora dodatno destabilizovala

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Politički analitičar Zlatko Vujović smatra da Srbija želi da instrumentalizuje predstojeći Popis radi stvaranja neke forme po uzoru na nekadašnje srpske autonomne oblasti kojima bi se Crna Gora dodatno destabilizovala.

“Pokušavaju da stvore politički entitet iz kog bi se destabilizovala Crna Gora”, rekao je Vujović gostujuću u emisiji “Aritmija” autorke Tamare Nikčević na Gradskoj RTV.

“Popis je izuzetno važan za zvanični Beograd jer pokušavaju da povećaju učešće Srba u pojedinim crnogorskim opštinama i na nacionalnom nivou, čime bi se stvorio osnov da se od opština u kojima su Srbi u većini stvorili uslovi za formiranje nekog identitetskog političkog subjekta koji bi se mogao zvati Asocijacija srpskih opština, sa srpskim simbolima i koji bi služio kao dodatni izvor destabilizacije u Crnoj Gori”, rekao je Vujović.

„To će biti pokušaj da se stvori poluga kojom će se destabilizovati Crna Gora. Zahtevi će nakon toga biti da se kroz izmjenu Ustava uvedu određeni mehanizmi da se spriječi karakter Crne Gore kao građanske države i da se stvori nešto slično Ahtisarijevom planu, nešto poput Ohridskog sporazuma, Dejtonskog sporazuma. To je nešto što Vućić nekoliko godina veoma intenzivno zagovara, a sve više glasova imamo i sa drugih adresa u Srbiji, da Srbi u Crnoj Gori dobiju ono što imaju Srbi u Bosni i Hercegovini ili Albanci u Makedoniji“, istakao je Vujović.

Komentarišući proces formiranja nove Vlade na čijem bi čelu bio mandatar Milojko Spajić u svjetlu najnovije odluke Demokrata da neće u vladu sa partijom DUA Mehmeda Zenke i Socijaldemokratama, Vujović kaže da vjeruje da se partije većine od 30. avgusta nikada neće otrgnuti uticaju niti Srpske pravoslavne crkve, niti Srbije.

„To je jednostavno sistemski problem tih političkih partija. One u svojim redovima imaju puno onih koji su spremni da idu i na razbijanje partija ukoliko bi se one okrenule prozapadnom smjeru. To primjećuju birači. Zašto su oni izgubili podršku? Imali su potpunu vlast, zašto su izgubli trećinu, ako ne i više mandata u odnosu na ono što su imali ranije, ako ne zbog toga što su se njihovi birači osjetili iznevjereni“, kaže Vujović.

Naglašava da do sada nije vidio dokaz da je mandatar za sastav nove Vlade Milojko Spajić pod kontrolom Beograda.

„Prošla su vremena kada su srpski mediji pisali samo o Đukanoviću, sada govore i pišu samo o Spajiću, što može biti indikator“, smatra Vujović.

„Napravio se problem od toga da Spajić formira Vladu bez DF a. Uprkos tome što je njegov poslanički klub pun Srba, političara srpski i prosrspki orjentisanih. Priča da neće biti Srba u Vladi ne stoji, bilo bi ih više nego ikada i po dubini i širini. Očigledno je procjena da čak i takva vlada sa Spajićem na čelu nije vlada koju može da kontroliše Beograd, da su bolji Dritan Abazović ili Andrija Mandić“, istakao je Vujović.

Komentarišući mogućnost saradnje PES i koallicije Zajedno, Vujović ističe da su u DPS-u sa razlogom rezervisani prema takvim rješenjima.

„Koga zmija ujede taj se i guštera boji. Na osnovu veoma lošeg iskustva koje su imali sa manjinskom Vladom Dritana Abazovića prirodno je da u DPS postoji velika rezerva prema takvim rječenjima. Ali vjerujem da to može biti i šansa. Što mogu da izgube u ovoj situaciji? Mnogo su više mogli da izgube kada su podržali Abazovića, smatra Vujović.

Ukazuje da nova generacija političara ne shvata koliko je važno u politici držati riječ.

“To znači da ako se vi ij ja nešto dogovorimo jedina garancija je naša riječ. Ako ne držite riječ onda ne možete da se oslonite na tu drugu stranu. To je veliki problem“, kaže Vujović.

U proteklom periodu , dodaje, Crna Gora je bila suočena sa velikom političkom dinamikom.

„Proživjeli smo tokom pet godina koliko neka zemlja proživi za 20 ili 30 godina. Političari su se potrošili, građani su ih previše brzo upoznali, u velikoj mjeri se i razočarali u njih“, smatra Vujović.

Govoreći o obraćanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Nišu, koje su mnogi okarakterisali kao zapaljivo Vujović je rekao da je Vučić samo potvrdio ono za šta je optuživan – da se miješa u unutrašnje poslove drugih država, da svjesno destabilizuje susjedne države i da suočen sa rastućim tenzijama u samoj Srbiji pokušava da izveze nestabilnost iz svoje zemlje.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Plan je da se u Crnoj Gori formira zajednica srpskih Opstina,zbog toga su izbori u Savniku prekidani deset puta,jer gubitkom te opstine prekida se zaokruzivanje zajednice,Pljevlja,Zabljak,Savnik,Pluzine,Niksic i Herceg Novi.Mala republika Srpska.

jovo

Savez Srpskih opština koji se tra ži na Kosovu, nije imaginarni za htjev, nego forma koja bi se pri mijenila i na Crnu Goru. Iz auto nomne lako bi prešla u funkcionalnu tj. pripajanje matici, tj. Srbiji.