27 °

max 31 ° / min 20 °

Četvrtak

25.07.

31° / 20°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đeljošaj traži hitnu reakciju Vlade:  Materijal nije dostavljen na albanskom jeziku; Logo popisa Njegoševa kapela...

Politika

Comments 9

Đeljošaj traži hitnu reakciju Vlade: Materijal nije dostavljen na albanskom jeziku; Logo popisa Njegoševa kapela...

Autor: Antena M

  • Viber

"Uprava za statistiku je opštinskoj komisiji Tuzi dostavila javni poziv i prijavu za popisivače za Popis stanovništva, a ujedno i odredila broj popisivača i instruktora. Želim ukazati da dostavljeni materijal za javni poziv je dostavljen na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku", saopštio je Nik Gjeloshaj, Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi. On je naveo da materijal za javni poziv nije dostavljen i na preostalom službenom jeziku, albanskom jeziku.

Saopštenje  Nika Gjeloshaja, Predsjednika popisne komisije opštine Tuzi, prenosimo integralno.

"Nijesu dostavljeni, ali nijesu ni objavljeni popisni krugovi a koji su veoma važni jer prema našim informacijama Opština Zeta je dostavila a Uprava za statistiku prihvatila popisne krugove koji ulaze u opštinu Tuzi", navodi Gjeloshaj.

"Glavni grad Podgorica, nije uopšte dostavilo popisne krugove i granica naselja a Uprava za statistiku koristi podatke iz 2011. godine za Glavni grad, kada su Tuzi i Zeta bili dio Glavnog grada, ističe u saopštenju.

"Na naše insistiranje da se popisni krugovi prihvate po zakonu, da jedno naselje ne može biti u dvije katastarske opštine, Uprava za Statistiku nije reogavala i ovim onemogućila da se popis izvrši u skladu sa zakonom u opštini Tuzi", navodi Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi.

"Opštinska popisna komisija na čijem sam čelu ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis. Javni pozivi koji se objavljuju u našoj opštini moraju biti i na albanskom jeziku, u logo popisa naziva na latinici i ćirilici mora da stoji naziv i na albanskom jeziku i konačno, moramo znati gdje i kako su definisani statistički krugovi kako bismo znali gdje se radi popis. Nažalost, rukovodioci u Upravi za statistiku ne pokazuju elementarno znanje kako bi se ovaj proces odvijao po standardima i zakonu, zato Vlada mora hitno da reaguje, da odloži za 30 dana Popis, zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku sa stručnjacima koji znaju i nemaju šovinističke pobude", ističe Gjeloshaj.

"Zamislite kad državni organ, izradi logo popisa po izgledu na Njegoševu kapelu za koju se neko zalaže da je negdje nekad napravi a koja me apsolutne ne tiče, ali popis je za sve gradjane Crne Gore, i onda šta očekivati od takvih glava, ali sigurno i jasno da tamo gdje budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalicama je nekad i najlakše izaći na kraj. Tražimo hitnu reakciju Vlade kako bi se popis mogao ostvariti po zakonu i bez diskriminacije", zaključuje u saopštenju Nik Gjeloshaj, Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan PV

BOJKOT CRNOGORCI ako nas ima. Sve što kudravi izdajnik zamisli.

Zovina

Pošto falsifikat Kapele Njegoševe ( koju je sagradio okupator A. Karadjordjević) hoćete da na prijevaran način postavite kao LOGO POPISA ja odustaje kao učrsnik popisa i pridružujem se B O J K O T U.

Charlie

Vilio bih da neki pop crkve Srbije zaluta na moja vrata, imo bi što ponijet za čitavi život. No, njoma je dao zamah onaj veliko Srbin Damjanović koji je finansijski zadužen za trošlove popisa pa je čak i nešto kao zaprihetio. Grdna se varaš Darmanoviću - Uzalud. BOJKOT!