15 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Njegoš otkriva svešteni smisao istorije, svjetske, ali naročito srpske

Politika

Comments 14

Joanikije: Njegoš otkriva svešteni smisao istorije, svjetske, ali naročito srpske

Autor: Antena M

  • Viber

U Cetinjskom manastiru otvorena je ovogodišnja manifestacija “Dani Njegoševi”, koja će trajati do 12. novembra.

Otvarajući manifestaciju mitropolit srpske crkve u Crnoj Gori  Joanikije je rekao: "Njegoš nas brani  time što nas uvodi u smisao našeg zemaljskog života, ali i u smisao naše vječne sudbine. U tom kontekstu, on nam otkriva i smisao istorije, ne kao neki istoričar, jer istoričari obično ne mogu da dopru do dubljeg smisla istorije, a Njegoš otkriva svešteni smisao istorije, svjetske, ali naročito srpske istorije.”

Obrazlažući to Joanikije je istakao da je Njegoš "srpsku istoriju doživljavao, ronio po dubinama naših muka i lomova, istorijskih uzleta".

Manifestacija se završava u nedjelju, 12. novembra, svečanom akademijom u Parohijskom domu u Nikšiću, uz prisustvo mitropolita Joanikija i  Marka Kovačevića, predsjednik Opštine Nikšić. Na akademiji će učestvovati i predsjednik Srpskog pokreta “Njegoš” Branislav Baćović, predsjednik Književnog društva “Njegoš” Milutin Mićović, glumac Petar Božović, Crkveni hor “Sveti novomučenik Stanko” i guslari Nikola Krivokapić i Radovan Suknović.

“Dani Njegoševi” održavaju se u organizaciji Književnog društva “Njegoš”, Srpskog pokreta “Njegoš” i Javne ustanove “Zahumlje”, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, od 10. do 12. novembra u Cetinju, Podgorici i Nikšiću.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Kotor

Kad će ovaj neznaveni seoski pop prestati da se oglašava. Evo mi je laknulo zadnjih deset dana.

Petar

Njegos bi na joanikija i amfilihija gledao kao na crnogorske i srpske nesrece i rak rane jer njihova skucenost i mrznja svega sto nije isto kao oni ih cini antitezom Njegosa crnogorskog velikana koji je posegnuo za svjetove koje oni ne mogu ni da naslute.Nije slobodoumlje za robove niskih strasti

Licina

Kako priča istinu tako ti bilo.. umjesto blagoslova tu je kletva, umjesto Ljubavi, poštovanja tu je mržnja a umjesto istine tu je laž, umjesto Srbije eto vas svuda umjesto nje.. eto o kome pričamo.