21 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 14°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski istoričar opet se umiješao: Crnogorska nacija i jezik su takozvani, na popisu očekujem povratak srpskom identitetu

Politika

Comments 22

Srpski istoričar opet se umiješao: Crnogorska nacija i jezik su takozvani, na popisu očekujem povratak srpskom identitetu

U pitanju je već treći medijski nastup Rakovića od momenta početka popisa što znači da Beograd bez obzira na izbore i dalje pažljivo prati popis u Crnoj Gori kroz razne maligne uticaje, uključujući i Rakovićev

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori žive Srbi koji su to po jeziku, naciji i vjeroispovijesti, a crnogorska nacija i jezik su takozvani. To je u intervjuu za portal Borba saopštio ideolog „srpskog sveta“ i propagandista Beograda Aleksandar Raković.

Ideolog „srpskog sveta“ tvrdi da je dobro što popis ide svojim tokom ,,bez opstrukcija kakve je DPS namjeravao da napravi“.

"Očito su shvatili da ne mogu da spriječe trendove u Crnoj Gori i njen povratak srpskom identitetu. Dakle, narod se oslobodio tih stega koje je DPS nametnuo. U slobodnom izjašnjavanju se očekuje visok porast i srpskog nacionalnog izjašnjavanja i srpskog jezičkog izjašnjavanja. Očekujem da srpski identitet ima apsolutnu većinu nakon ovog popisa", rekao je Raković za Borbu.

U pitanju je već treći medijski nastup Rakovića od momenta početka popisa što znači da Beograd bez obzira na izbore i dalje pažljivo prati popis u Crnoj Gori kroz razne maligne uticaje televizija, političara, uključujući i Rakovićev.

Upitan da prokomentariše pojavu tzv. dualizma u Crnoj Gori, izraza odomaćenog među srpskim nacionalistima da ljudi koji idu u hramove Srpske pravoslavne crkve, pričaju srpskim jezikom, ali se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, Raković kaže da će ,,dualni identitet biti manje reprezentovan nego što su dualisti očekivali“.

"U Crnoj Gori se sve više i više vidi jasna polarizacija na dva identiteta koja su vezana i porodičnim vezama. To su Srbi koji govore srpskim i takozvana crnogorska nacija koja govori tzv. crnogorskim. Sve više će doći do striktnije podjele u identitetu, a tih 10-15 dualista će se narednih deset godina opredijeliti u korist srpskom nacionalnom identitetu", prognozirao je želje Beograda Raković.

Ti ljudi, naglašava on, jesu Srbi, ali još „uvijek oklijevaju da kažu ono što jesu - Srbi“.

"Očekujem da će oni prirodnim putem početi da se izjašnjavaju kao Srbi i po nacionalnosti, a tada će srpski narod imati apsolutnu srpsku većinu. Dualiste treba ohrabriti da se prosto opredijele u skladu sa afirmativnim pristupom svom identitetu. Oni su Srbi i to ne treba da kriju. Neka se slobodno izjasne. Niko ih od nas koji smo Srbi iz npr. Srbije ili naša braća iz Republike Srpske neće dovoditi u pitanje da su oni u istorijskom smislu državljani Crne Gore", kazao je Raković.

Raković sada tvrdi i da se državnost kao države Crne Gore ne dovodi u pitanje, ali da se karakter mora preispitati i vratiti na polazne osnove, a to je da je Crna Gora srpska država.

"Tu ne treba praviti kompromise niti davati opcije. Što se više opcija daje ljudima, da li su srpske nacije ili tzv. crnogorske, da li su za ćirilicu ili latinicu, da li su za Beograd ili Banjaluku… Ne treba davati opcije, već treba slati jasne poruke, koliko god to nekima bilo teško, kada razmisle, najafirmativnije izjašnjavanje u Crnoj Gori je takvo da u Crnoj Gori žive Srbi koji su to i po naciji, i po jeziku i po vjeroispovijesti", zaključio je Raković.

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

Sulc

Dodji kod mene da me posrbis Rakune

Simoklisert

Previse prostora za budalistine srpske... Ignore mode ..razvijati svoje drustvo ograniciti spiljni uticaj

Jack Hustlle

@Mira Jes' ali takozvani ! ;)