18 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Felten: Zalagao sam se da Vlada pažljivo i objektivno procijeni projekat otvaranja rudnika Brskovo

Izvor: RTCG

Politika

Comments 3

Felten: Zalagao sam se da Vlada pažljivo i objektivno procijeni projekat otvaranja rudnika Brskovo

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački ambasador u Podgorici Peter Felten tvrdi da nije vršio pritisak na članove Vlade Crne Gore u vezi sa otvaranjem rudnika Brskovo, već da se zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom.

Felten za Vijesti kaže da je promovisanje njemačkih investicija u Crnoj Gori dio osnovne djelatnosti Ambasade Njemačke.

- Kompanija ‘Tara Resources’, koja je od Vlade Crne Gore dobila koncesiju za rudarski projekat u Brskovu, švajcarska je kompanija. Međutim, kompanija ima i njemačke akcionare, zbog čega se ovim investicionim projektom, naravno, bavila njemačka Ambasada. U tom kontekstu tražio sam i razgovore sa članovima crnogorske Vlade - rekao je Felten, odgovarajući na pitanje Vijesti da li je vršio pritisak na članove Vlade da ne raskinu ugovor sa investitorom.

Felten tvrdi da se izričito zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom, s obzirom na njegov potencijalno veliki ekonomski značaj za Crnu Goru, prije svega sjeverni region zemlje, i posebno njegov uticaj na životnu sredinu.

- Odluku Vlade da formira komisiju koja će sveobuhvatno ocijeniti projekat vidim kao veoma pozitivnu. Takođe, mislim da je pogodno za objektivnu procjenu projekta ako se svi vrate za sto da razgovaraju o otvorenim pitanjima - kazao je Felten.

Antena M juče je objavila da su se njemačke diplomate aktivno uključile u lobiranje da se u Mojkovcu otvori rudnik olova i cinka "Brskovo mine", čemu se protivi dio Mojkovčana.

Švajcarska kompanija "Tara resources" računa i na pomoć predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića, koji je predstavnike kompanije ugostio prije nekoliko dana.

Antena M objavila je i da švajcarska kompanija još nije uplatila godišnju koncesionu naknadu koja je trebalo da bude uplaćena do 31. decembra, čime se, ukoliko je ne uplate do kraja mjeseca, stiče još jedan uslov za raskid ugovora.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

delboj

@Ana Sve je to lijepo, ali nema veze sa istinom. Zelena energija ce malo duze pricekati.

Ana

Baš zbog uticaja na životnu sredinu, se zatvaraju svi rudnici na Zapadu. Koji rudnik radi u Njemačkoj? I obaveza je članica EU da do 2030.god, zatvore sve rudnike i predju na zelenu energiju. Ambasador to odlično zna, pa neka prestane da govori. Od 2030, se neće više ni auti na benin proizvoditi, ne

Ivana

Hvala, dosta se zalagali, odmorite malo. Ne dao nam Bog da se ostvare Vaša zalaganja i onih za koje se u stvari zalažete. Nadam se da će sprovesti istraga koja će pokazati koliko su Vaše namjere bile časne.