19 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad tužilaštvo odmara i ohrabruje Vraneša na antidržavno ponašanje

Izvor: Kabinet predsjednika opštine

Politika

Comments 4
ĆUTANJE DRŽAVE: VDT i ODT nijesu formirale predmet povodom proslave Dana državnosti Srbije u Pljevljima, SDP nakon odbačene krivične prijave najavljuje novu

Kad tužilaštvo odmara i ohrabruje Vraneša na antidržavno ponašanje

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima nijesu preduzeli ništa povodom organizovanja svečane akademije u gradu na sjeveru Crne Gore kojom je obilježen praznik druge zemlje - Dan državnosti i Dan ustavnosti Srbije, iako je predsjednik opštine Vraneš svjesno kršio odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i Zakona o državnim simbolima.

KAD TUŽILAŠTVO ODMARA

"Shodno Vašem pitanju obavještavamo Vas da u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju nije formiran predmet protiv predsjednika opštine Pljevlja Darija Vraneša zbog organizovanja svečane akademije", navedeno je u odgovoru Pobjedi iz tog tužilaštva.

Isti odgovor stigao je i iz Osnovnog tužilaštva u Pljevljima, dva dana nakon događaja u organizaciji čelnika opštine Darija Vraneša.

"Obavještavam Vas da povodom opisanog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima nije formiran predmet", navedeno je u odgovoru koji potpisuje rukovoditeljka ODT-a Sanja Golubović.

ODT Pljevlja je nedavno odbacilo krivičnu prijavu Socijaldemokratske partije (SDP) koju je ta stranka podnijela u junu prošle godine protiv Vraneša zbog sumnje da je javno izložio poruzi državu i njene simbole.

PORUGA DRŽAVI

Vraneš je tada proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore uporedio sa cirkuskom predstavom, a istovremeno je svim direktorima opštinskih javnih ustanova i preduzeća uputio zahtjev da na zgradama istaknu trobojke. ODT Pljevlja ocijenilo je da prvi čovjek grada ovim nije povrijedio ugled države.

"Shodno članu 271 st. 2 Zakonika o krivičnom postupku, obavještavam Vas da sam odbacila Vašu krivičnu prijavu od 9. juna 2023. godine podnijetu Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima 8. avgusta 2023. godine protiv Darija Vraneša iz Pljevalja, zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore iz člana 198 Krivičnog zakonita Crne Gore, jer ne postoji osnovana sumnja da je prijavljeni izvršio krivično djelo za koje je prijavljen, niti drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", navedeno je u odluci državne tužiteljke Nataše Bajčete donijete krajem oktobra 2023.

Međutim, u SDP-u ne odustaju i najavljuju da će podnijeti novu prijavu protiv Vraneša zbog, kako kažu u toj partiji, još težeg krivičnog djela podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Lider SDP-a Ivan Vujović kazao je za Pobjedu da je Vraneš svojim antidržavnim i uličarskim ponašanjem odavno zreo za procesuiranje pred nadležnim organima i za smjenu sa mjesta predsjednika opštine Pljevlja.

Međutim, odluke i pasivnost tužilaštava, smatra Vujović, daju mu vjetar u leđa da nastavi sa aktivnostima koje se kose sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

"Nažalost, ne samo da se to ne dešava već imamo slučaj da je nadležno tiužilaštvo odbilo krivičnu prijavu koju je SDP podnio u junu nakon što je Vraneš, kršeći zakon, omalovažio državne simbole i nazvao Dan nezavisnosti „cirkuskom predstavom“. Na ovaj način se Vraneš ohrabrio na nastavak antidržavnog i antipravnog ponašanja koje je ovih dana kulminiralo u najavi proslave praznika druge države", naglasio je Vujović.

HITNA SMJENA

Prema njegovom mišljenju, Vraneš sve to radi sa legitimitetom onih koji su ga birali – Pokreta ,,Evropa sad“, Demokrata i GP Ura. Smatra da su te partije jednako odgovorne za brukanje, ponižavanje i gaženje suvereniteta države ukoliko hitno ne pokrenu njegovu smjenu.

"Rekao sam prilikom podnošenja krivične prijave u junu da sam siguran da koalicioni partneri neće ništa preduzeti povodom Vranešovih nepočinstava, a plašim se da isto mogu reći i sada nakon još skandaloznijeg postupka koji jasno sugeriše da predsjednik opštine Pljevlja taj grad ne vidi kao dio Crne Gore, već Srbije", naglasio je Vujović.

On napominje da ništa ne znače eventualne osude i saopštenja onih koji podržavaju Vraneša.

"Njihov odnos se jedino može iskazati kroz njegovu hitnu smjenu. Sve drugo je farsa. Ako ne žele da ga smijene, bolje da se ne oglašavaju, jer je svaki postupak osim smjene čisto političko licemjerje.

Jer ovo što radi Vraneš nije stvar politike i drugačijeg stava, već je direktno podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore i mora da povlači i hitnu intervenciju tužilaštva",  zaključio je Vujović.

Novi gaf: Vraneš bi o problemima Pljevalja da razgovara sa Vučićem?!

Pljevaljski Srbi zahvalni su Aleksandru Vučiću, poručio je predsjednik te opštine Dario Vraneš tokom susreta sa predsjednikom Srbije. Vraneš je u Orašcu boravio na proslavi Dana državnosti Srbije.

Vraneš je, kako prenosi PV portal, ,,zahvalio na naporima koje čini rukovodstvo Srbije na čelu sa Vučićem kako bi se zaštitila prava srpskog naroda u državama regiona”.

On je, kako se dodaje, ,,pozvao Vučića da i u narednom periodu, kao i do sada, hrabro i mudro štiti interese Srba u Crnoj Gori, izrazivši očekivanje da će pljevaljski Srbi imati vrlo brzo priliku da o brojnih problemima u Pljevljima razgovaraju sa Vučićem”. Ostalo je nepoznato kakve ima nadležnosti predsjednik Srbije da razgovara o problemima u Pljevljima.

Vučić je kao pomoć ,,srpskom svetu” već finasirao projekte u Nikšiću u vrijednosti od dva miliona eura. Projekat je formalno realizovan kao pomoć Beogarada Nikšiću.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

mijo popovic

Tuzilastvo je jedno od pinktova discilinovanja Crne Gore. Kako drugacije shvatiti optuzbe protiv S. Vujovica, B. Batricevica, razmatranja tuzbe medija koji bi u svakoj demokratskoj zemlji bio zabranjen protiv AnteneM, drzanje pod istragom bez podognute optuznice toliko mjeseci tuzioca u procesu pokusaja drzavnog udara...?

Toga

U tuzilastvu je velika utakmica-za prvu mantiju crkve Srbije...

pitanje

Umije li tužilac da čita Ustav Crne Gore? Zar djelovanje Vraneša nije djelovanje protiv Države Crne Gore?