16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mandić: Oslobodio sam Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti Skupštine

Politika

Tag Gallery
Comments 6

Mandić: Oslobodio sam Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti Skupštine

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić saoštio je da je oslobodio poslanika GP URA Dritana Abazovića obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti Skupštine.

"Danas sam sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru poslao dopis kako bih ih obavijestio da oslobađam gospodina Dritana Abazovića, bivšeg predsjednika Vlade Crne Gore i sadašnjeg poslanika u Skupštini Crne Gore, obaveze čuvanja tajnih podataka iz djelokruga nadležnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, a u vezi okolnosti saznanja koje su predmet postupaka koji su u toku", poručio je Mandić.

Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, navodi Mandić, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život.

Uvažavanje prava javnosti da zna je jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želim da dam na neophodnoj važnosti, poručuje prvi čovjek Skupštine.

"Slobodna informacija je put do slobodnog čovjeka. Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebao znati, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko koji odlučuje i donosi odluke i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline.

Zato iz dubokog uvjerenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava šaljem ovaj odgovor uvjeren da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprječavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče a ne šteti pravima drugih.

Na samom kraju, smatram da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahtjeve sudova u Crnoj Gori", zaključuje Mandić u dopisu predsjednicama osnovnih sudova u Baru i Podgorici Borisu Bulatoviću i Mileni Brajović.

Brajović je, podsjetimo, tražila od Skupštine i Vlade da se Abazović oslobodi čuvanja tajne u slučaju zbog portala Udar, jer on na ročištu održanom 14. februara, nije mogao da iznese svoja saznanja vezano za taj slučaj.

Osnovni sud Podgorica je donio rješenje da se ročište odloži za 3. april.

Dejan Vukšić, kao tadašnji direktor ANB-a, podnio protiv više osoba, koje se sumnjiče da su stajale iza portala Udar.

ANB je tada obavijestio sud da čuvanja službene tajne Vukšića, ali i tadašnjeg premijera Dritana Abazovića i Generalni inspektora ANB-a Artana Kurtija, mogu osloboditi oni organi koji su ih i izabrali, odnosno Skupština i Vlada Crne Gore.

.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Amin. Malo mu sto je Dalaj Lama, vojvoda jos umislio da je papa pa oslobadja od grijehova. Uz odredjenu ...hmm... nadoknadu. Nema besplatnog rucka Sve poskupilo...

!!!

a Pinokio dozvolio da se izveze i to zajedno sa Damjanovićem maltene preko noći.Nadam se da će Pinokio sam sebe otkriti u nekoj od ovih afera a naročito u vezi URA partijskog šverca cigareta

!!!

Da li je ovo usluga Abazoviću da ne učestvuje u glasanju o smjeni?Da li će Tužilaštvo biti spremno(a već jeste)da na Mandićev mig počne da otvara optužnice na osnovu Pinokijevog rekla-kazala?I da pitam dokle se stiglo u vezi istrage izvoza onog "lijeka"koji je imao THC mnogo veći od dozvoljenog