13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević: Svi mehanizmi usmjereni ka ispunjenju privremenih mjerila

Politika

Comments 0

Gorčević: Svi mehanizmi usmjereni ka ispunjenju privremenih mjerila

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Svi nacionalni mehanizmi usmjereni su ka samo jednom cilju - završetku reformskih procesa i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK), kazala da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i da je sva energija usmjerena na to da se zaokruži proces zakonodavne i institucionalne reforme.

Gorčević je istakla da je Crna Gora u potpunosti posvećena da isporučuje rezultate koje od države očekuje Evropska unija (EU).

„Jer je naš cilj jasan i nedvosmislen, da budemo spremni za narednu Međuvladinu konferenciju i dobijemo Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)“, navela je ona.

Prema riječima Gorčević, šansa koju Crna Gora ima je istorijska i ključna i ne smije se dozvoliti da se ona propusti.

"Svjesni činjenice da je cjelokupni pregovarački proces s razlogom uslovljen upravo napretkom u oblasti vladavine prava, želimo da vas uvjerimo da su svi nacionalni mehanizmi usmjereni ka samo jednom cilju - završetku reformskih procesa u ovoj oblasti i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24", naglasila je Gorčević.

Ona je rekla da su uvjereni da će rad Crne Gore biti prepoznat na pravi način.

"Kao i da će se do juna steći uslovi za održavanje nove Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, kao i za dobijanje IBAR-a i pratećih završnih mjerila“, navela je Gorčević.

Time bi se, kako je dodala, otvorila nova perspektiva pregovara i Crna Gora bi ušla u fazu privremenog zatvaranja novih poglavlja.

Ona je naglasila da bi ispunjavanje privremenih mjerila i iskorak u evropskim integracijama donijeli dodatnu motivaciju Crnoj Gori na evropskom putu.

„Rezultati Vlade i Skupštine u prethodnim mjesecima u oblasti vladavine prava pokazali su da se svi izazovi mogu prevazići kada postoji snažna politička volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje nacionalnih strateških ciljeva“, kazala je Gorčević.

Ona je rekla da su postavili ambiciozne rokove, čije je ispunjenje uslovljeno, u prvom redu, snažnom parlamentarnom većinom, ali i tijesnom saradnjom sve tri grane vlasti.

„Iako su rokovi kratki, a očekivanja velika, vjerujemo da možemo realizovati sve nedostajuće korake koji vode do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, navela je Gorčević.

Kako je kazala, na liniji identifikovanih koraka koji vode do ispunjenja preostalih privremenih mjerila, formirane su radne grupe i ulažu se napori, uz svakodnevne konsultacije sa EK, kako bi Vlada do kraja aprila utvrdila sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gorčević je rekla da se do kraja aprila očekuje utvrđivanje medijskih zakona koji su u završnoj fazi pripreme, i to zakona o medijima, o Javnom servisu i o audio vizuelnim medijskim uslugama.

Usvajanje strategije reforme pravosuđa se, kako je kazala, očekuje u martu.

„Intenzivno se radi na pripremi strategije digitalizacije pravosuđa za period od ove do 2027. godine. U maju se očekuje usvajanje plana racionalizacije pravosudne mreže“, rekla je Gorčević.

Ona je navela da je, kada je u pitanju nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, obrazovan Savjet za borbu protiv korupcije i angažovan ekspert Savjeta Evrope, koji će raditi na strategiji.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa naglasila je da se Crnoj Gori u ovom periodu pruža izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja Uniji.

Ona je pozvala ključne institucije zadužene za oblast vladavine prava da ne štede napore i brzo ispune preostala privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava.

„Vaš rad će, takođe, morati da dobije podršku političkih aktera“, kazala je Popa.

Ona je rekla da EU i građani Crne Gore očekuju od političkih aktera da se izdignu iznad partijskih interesa i izgrade neophodan konsenzus za brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende.

„Sada je vrijeme za akciju. Vaši građani i evropska budućnost vaše zemlje zahvaliće vam na tome“, zaključila je Popa. 

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), vrhovni državni tužilac Milorad Marković kazao je da rezultati na polju borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i ratnih zločina, ali i međunarodne policijske saradnje sa EUROPOL-om i međunarodne pravosudne saradnje sa državama članicama EU i trećim državama kroz EUROJUST, ukazuju na kontinuirani napredak u radu državnotužilačke organizacije u navedenim oblastima.

On je rekao da, sa druge strane, prepoznaje prostor za dalje napredovanje, kako u pomenutim oblastima, tako i u ostalim oblastima u okviru poglavlja 23 i 24, a prije svega pravosudne reforme i uspostavljanja profesionalnog i samostalnog državnog tužilaštva.

„Kao preduslove za dalji napredak prepoznajem nužnost hitnih zakonodavih izmjena organizacionih zakona, krivično procesnog i krivično materijalnog zakona, kao i stvaranje prostornih, tehničkih uslova i obezbjeđivanje budžetskih sredstava za popunjavanje nedostajućih mjesta u državnom tužilaštvu“, poručio je Marković.

Iz MEP-a su kazali da su, imajući u vidu važnost tema koje obuhvata Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost, a s ciljem razmatranja ispunjenosti preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, sastanku prisustvovale starješine crnogorskih institucija u oblasti vladavine prava.

„Uključujući vršiteljku dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, predsjednika Sudskog savjeta, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, ministra pravde, ministarku kulture i medija i direktoricu Agencije za sprečavanje korupcije“, navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR