24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenović na POSPu: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Politika

Comments 0

Zenović na POSPu: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

Autor: Antena M

  • Viber

Šansa koju imamo da ubrzamo evropski put je istorijska i ključna  prekretnica za budućnost Crne Gore i ne smijemo da dozvolimo da je propustimo. Zato smo energiju i kapacitete administracije usmjerili na donošenje zakona, strategija i isporučivanja rezultata u oblasti vladavine prava jer je naš cilj jasan: da budemo spremni za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijemo pozitivni Izvještaj za poglavlja 23 i 24, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović na 21. sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Glavni pregovarač predstavio je stanje pristupnih pregovora i odnosa između Crne Gore i Unije i napredak u oblasti reforme vladavine prava, uključujući imenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

“Predano smo radili na realizaciji obaveza koje proističu iz evropske agende, koje predstavljaju jedan od ključnih prioriteta Vlade. Posebno smo ponosni na spremnost Vlade i Skupštine na jačanje dijaloga kroz saradnju u pravcu ostvarenja napretka u procesu pristupanja Crne Gore EU, jer je ovo cilj kojem zajednički stremimo za dobrobit naših građanki i građana”, kazao je Zenović.

On je dodao da je dodatni podsticaj kontinuirano visoka podrška crnogorskih građana članstvu Crne Gore EU od skoro 80 odsto – što govori da društvo jasno vidi vrijednost evropskog projekta.

“Svjesni smo da evropska integracija ima transformativnu snagu i benefite u pogledu društvenih i demokratskih promjena i da predstavlja veoma složen proces i sa poliičkog i sa tehničkog aspekta. Zato Ministarstvo evropskih poslova, kao koordinator pregovora sa EU, radi sve kako bi se pripremili za Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, a već krajem godine da zatvorimo pregovaračka poglavlja koja imaju internu spremnost”, kazao je Zenović.

Govoreći o tome da za je za Crnu Goru Evropska unija projekat prosperiteta i ekonomskih reformi, naglasio je važnost Novog plana rasta i Vladinog Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2024 – 2026 koji predviđaju konkretne mjere za poboljašanje kvaliteta života građana.

U okviru sesije su, pored glavnog pregovarača Zenovića, učestvovali i Mišel Denefe  belgijska predstavnica Savjeta EU, Krisi Perkuri iz Generalnog direktorata za proširenje EK i Klajv Rambold, ekspert za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Sastanak POSPa, najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom, održava se nakon pauze od dvije godine, nakon četiri godine prvi put uživo, a kopredsjedavaju Vladimir Bilčik i potpredsjednik Skupštine, Boris Pejović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR