21 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvi dan sastanka POSP: Pohvaljeni rezultati Crne Gore, očekuje se nastavak reformi i intenziviranje pregovora

Izvor: Skupština CG

Politika

Comments 0

Prvi dan sastanka POSP: Pohvaljeni rezultati Crne Gore, očekuje se nastavak reformi i intenziviranje pregovora

Autor: Antena M

  • Viber

Na sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) pohvaljeni su rezultati koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, te poslate ohrabrujuće poruke za nastavak reformi, prije svega u oblasti vladavine prava, u cilju usvajanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u procesu pristupanja (IBAR), saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Sastanak POSP-a počeo je danas u Strazburu, uz zajedničko predsjedavanje potpredsjednika Skupštine Crne Gore Borisa Pejovića i poslanika Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika.

Kopredsjedavajući POSP-u Vladimir Bilčik izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka rada u ovom formatu nakon više od dvije godine, ističući da je, između ostalog, i to potvrda postignutih rezultata Crne Gore u prethodnom periodu.

- Crna Gora je uspjela da kapitalizuje posvećenost procesu evropskih integracija i potvrdi povjerenje evropskih partnera - kazao je Bilčik, što je otvorilo mogućnost za dalje napredovanje u pristupnim pregovorima.

Komentarišući novonastale geopolitičke okolnosti, Bilčik je pozdravio usklađenost vanjske politike Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao potvrde posvećenosti zaštiti evropskih vrijednosti. Takođe, Bilčik je naglasio značaj uloge Skupštine u aktuelnoj fazi pregovora, posebno u dijelu usvajanja zakona neophodnih za dalji napredak Crne Gore u ovom procesu.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović istakao je da visoka podrška građana članstvu Crne Gore u EU, ali i apsolutni politički konsenzus parlamentarnih partija predstavljaju važan preduslov za dalje napredovanje Crne Gore na putu ka EU.

Pejović je istakao rezultate Vlade i Skupštine u prethodnom periodu, uz naglasak na one ostvarene u oblasti pravosuđa.

- Imenovanje nosilaca ključnih pravosudnih funkcija, čime je okončano višegodišnje vd stanje, pokazalo je spremnost svih aktera da daju doprinos daljem intenziviranju pristupnih pregovora - kazao je Pejović.

S tim u vezi, Pejović očekuje da će Crna Gora uskoro ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava, i u okviru mađarskog predsjedavanja Savjetom EU, otpočeti fazu privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na kraju svog izlaganja, potpredsjednik Skupštine pozvao je kolege da aktivno učestvuju u raspravi, izražavajući očekivanje da će POSP naredna dva dana biti vrijedan forum za razmjenu stavova o postignutim rezultatima Crne Gore u procesu pregovora, ali i izazovima sa kojima se suočava u cilju ispunjavanja obaveza.

Prvi radni dan obilježila je rasprava na temu trenutnog stanja u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU, u prisustvu predstavnika Vlade Crne Gore, Savjeta EU, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove. Takođe, poslanci su razmijenili mišljenja u vezi sa pitanjima iz oblasti vladavine prava, sa fokusom na imenovanja u pravosuđu i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanicima Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta ključne novine u oblasti procesa pristupanja, predstavili su Predrag Zenović, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Mišel Denef, predsjednica Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA), Kirsi Pekuri, iz Političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Klajv Rambold, viši savjetnik za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove.

Pohvaljeni su rezultati koje je Crna Gora ostvarila u prethodnom periodu, te poslate ohrabrujuće poruke za nastavak reformi, prije svega u oblasti vladavine prava, u cilju usvajanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u procesu pristupanja (IBAR). Uz različite ocjene o ostvarenom na polju reformi u oblasti vladavine prava, na sastanku je istaknuto da proces evropskih integracija treba da predstavlja objektivni presjek stanja unutrašnjih prilika, uz očekivanje preventivnog djelovanja političkih aktera kada je to neophodno, a sve u cilju očuvanja evropskih vrijednosti i ispunjavanja glavnog vanjskopolitičkog cilja, oličenog u članstvu Crne Gore u EU.

Rad Parlamentarnog odbora biće nastavljen sjutra raspravom na temu slobode medija i borbe protiv stranog miješanja i dezinformacija, te izjašnjenjem poslanika o predlogu zajedničke deklaracije i preporuka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR