15 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 19°

Utorak

21.05.

26° / 18°

Srijeda

22.05.

25° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Juratović: Politički trend po pitanju rata u Ukrajini koji prate Srbi ima uticaj na populaciju pravoslavne vjere u Crnoj Gori

Politika

Comments 3

Juratović: Politički trend po pitanju rata u Ukrajini koji prate Srbi ima uticaj na populaciju pravoslavne vjere u Crnoj Gori

  • Viber

Posljednji podaci koji pakazuju da bi za izlazak države Crne Gore iz NATO saveza glasalo 44 odsto crnogorskih građana očigledan je pokazatelj da je Crna Gora promijenila kurs, ocijenio je za Antenu M poslanik Bundestaga Josip Juratović, odogvarajući na pitanje da li je Briselu i Vašingtonu jasno da je politika crnogorske vlasti u posljednje četiri godine samo deklarativno prozapadna, a da se država dramatično usmjerava proruski i prosrpski.

"Nije možda promijenila skroz kurs, ali je na neki način došlo do određenih zastoja. To ne vidimo samo naspram NATO-pakta, to osjećamo i na putu reformi koje su potrebne za ulazak u EU. Preočigledno je da pošto ruski uticaj nije u onoj mjeri uspio na Kosovu, odnosno u Bosni i Hercegovini, da je u većoj mjeri uspio u Crnoj Gori", rekao je on.

Juratović ističe da politički trend koji Srbi u Srbiji prate, prije svega po pitanju rata u Ukrajini i solidarnosti sa Rusijom, to ima uticaj na populaciju pravoslavne vjere u Crnoj Gori.

"Srbi nisu jasno osudili agresiju nad Ukrajinom, nego negdje u potajni navijaju za Ruse i to ima uticaja na populaciju, ja vjerujem, prije svega pravoslavne vjere, odnosno Srba. A pošto je NATO i EU uključena i jasno se izrazila da je na strani Ukrajine i prava da Ukrajina brani svoj suvernitet, se praktično odriče i na takve trendove".

Juratović je komentarisao i predlog poslanika koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladislava Bojovića kojim je na jučerašnjem zasijedanju POSP u Strazburu tražio da se izmijeni jedan od zaključaka zajedničke deklaracije u dijelu koji se odnosi na usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU i sankcije Rusiji, kao i da se obriše dio koji se odnosi na učešće Crne Gore u NATO misijama. Navodi da ako se Evropska unija ne može osloniti na Crnu Goru kao pouzdanog partnera, to se automatski odražava na odnos naspram Crne Gore, što je kako dodaje, nepotrebno i nerazumljivo.

"Crna Gora sama po sebi bi trebalo da ima interes što prije da uđe u EU, što prije se uskladiti sa politikom zapadne EU i na taj način osigurati bolji život svojih ljudi. U svakom slučaju je preočigledno da Srbija ima jaki uticaj na političke strukture Crne Gore, možda ne sve, ali ima ne veliki dio. I Srbija kao takva nije polušan partner EU po pitanju vajnske politike, tako da tu postoji dodatna nesigurnost", zaključio je Juratović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Rusi i Srbi su u hibridni rat u CG a koji se odvija protiv Zapada, uložili ogromna i sada to daje rezultate!

Marina

Ako Briselu i Vašingtonu to nije jasno onda su njihovi političari ili retardirani ili zlonamjerni.Gledati tu politiku u Srbiji 12 godina,DEKLARATIVNO ZAPAD a konkretno ISTOK,a NE SHVATATI može značiti samo jednu od ove dvije opcije.Ipak nemam dilemu da je druga u pitanju,mada bi se i o prvoj moglo

Katunjanin-Miogost

Ponašanje međunarodne zajednice , uvelikom je omogućilo novoj "oslobodilačkoj " vlasti da do toga.