18 °

max 23 ° / min 16 °

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora šalje štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok

Politika

Comments 1

Crna Gora šalje štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore uputiće u Štab Multinacionalne divizije Jugoistok sa sjedištem u Bukureštu jednog štabnog oficira. To je navedeno u „Informaciji o potpisivanju Note o pristupanju Ministarstva odbrane CG za učešće u Memorandumu o razumijevanju koji se odnosi na osnivanje, rad, popunu ljudstvom, finansiranje, upravljanje i podršku Štabu Multinacionalne divizije Jugoistok (HQ MND-SE)“.

U dokumentu, koji je objavila Vlada, piše da je na vanrednom samitu lidera NATO članica u Briselu, 24. marta 2022. godine, kao odgovor na početak ruske invazije na Ukrajinu, a u cilju jačanja vojnog prisustva Alijanse na istočnom krilu, donijeta odluka o formiranju četiri dodatne multinacionalne borbene grupe - u Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

"U skladu sa odlukom Skupštine Crne Gore iz jula 2022. godine, pripadnici Vojske Crne Gore su angažovani u borbenoj grupi u Bugarskoj. Imajući u vidu da je u nadležnosti Štaba Multinacionalne divizije Jugoistok da koordinira aktivnosti borbenih grupa u Rumuniji i Bugarskoj i na taj način doprinosi ukupnim naporima Alijanse na planu jačanja odvraćanja i odbrane istočnog krila Saveza, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su prepoznali potrebu za upućivanjem štabnog oficira u HQ MND-SE, po principu rotacije", ističe se u dokumentu.

Štab Multinacionalne divizije Jugoistok (Headquarters Multinational Division Southeast - HQ MND-SE) je vojno tijelo pod operativnom komandom Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR).

Uspostavljen je 2015. godine, a punu operativnu sposobnost je dostigao 2016. godine. Štab uživa status međunarodnog vojnog štaba i kao takav predstavlja dio NATO strukture snaga (NATO Force Structure). Rumunija djeluje kao okvirna nacija (Framework Nation), a osoblje Štaba Multinacionalne divizije Jugoistok čine vojna lica iz 15 država članica Sjevernoatlantskog saveza.

U dokumentu Ministarstva odbrane navodi se da bi angažovanje jednog pripadnika Vojske Crne Gore na poziciji štabnog oficira u HQ MND-SE dodatno potvrdilo kredibilitet Crne Gore kao NATO saveznice i povećalo naš doprinos NATO strukturi snaga.

Kako bi se stekli pravni uslovi za upućivanje pripadnika Vojske Crne Gore u Štab Multinacionalne divizije Jugoistok, potrebno je da Ministarstvo odbrane Crne Gore pristupi Memorandumu o razumijevanju koji se odnosi na osnivanje, rad, popunu ljudstvom, finansiranje, upravljanje i podršku HQ MND-SE, putem potpisivanja Note o pristupanju.

Godišnja kontribucija za angažovanje jednog pripadnika Vojske u ovom štabu iznosiće 28.000 eura. Iz Ministarstva navode da je taj resor planirao navedena sredstva za 2024. godinu budžetom za tekuću godinu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

majk

Izvršavati obaveze. To je vojnički.