20 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Nedjelja

26.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stankov: Bošnjačka stranka najrealnija zamjena Demokratama

Izvor: UCG

Politika

Comments 0

Stankov: Bošnjačka stranka najrealnija zamjena Demokratama

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Poruka specijalnog izaslanika SAD-a Gabrijela Eskobara da je najvažnii zadatak Crne Gore da podrži sve što radi premijer Milojko Spajić, najviše se odnosi na evropske integracije. Na tom putu je Vlada, kakvu danas imamo, uspjela da napravi određene korake. To je u gostujući u 24 sata Televizije E ocijenio Nemanja Stankov, saradnik na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Da put Crne Gore ka Evropskoj uniji ne bi trebalo zamrznuti, bile su poruke iz Brisela, nisu stizale samo od američkih zvaničnika, podsjeća Stankov. Smatra da međuanrodni partneri u premijeru Milojku Spajiću, u ovom trenutku, vide jedini garant puta ka EU.

“Čini mi se da kod američke administracije postoji povjerenje da bi Spajić mogao da iskontroliše političku struju, koja nije u skladu sa onim što Sjedinjene Američke Države očekuju. Naravno, to ne znači da su SAD pozvane da otvoreno kreiraju sastav Vlade Crne Gore. Ali, kao važan inostrani partner i NATO saveznik, imaju pravo da iskažu stav prema određenim političkim konstituentima buduće koalicije, ukoliko do nje dođe,” kaže sagovornik Televizije E.

PES i Demokrate

Da Vlada nije stabilna, da ne postoji razumijevanje o određenim pitanjima i politikama, pokazao je izbor v.d. direkotra Uprave policije.
“Sve što se dešavalo tokom dana izbora v.d. direktora UP sugeriše da na liniji Demokrate - Pokret Evropa sad postoji ozbiljan problem. Posljednja odluka Predsjedništva Demokrata da oroče podršku vlasti do sticanja IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila) je još jedan korak u tom pravcu. Reakcija Demokrata je slabija nego što se očekivalo imajući u vidu najave kada se birao v.d. direktor UP,” ocjenjuje saradnik na FPN-u.

Kome odgovara rekonstrukcija Vlade?

Stankov smatra da bi rekonstrukcija Vlade, u ovom trenutku, definitivno usporila evropski put Crne Gore. Objašanjava da bi ulazak u nove pregovore, koji bi podrazumijavali drugačiji set političkih partija nego što je predviđeno koalicionim sporazumom, išlo na štetu građana Crne Gore.
“U takvoj situaciji bolju političku poziciju mogla bi da stekne koalicija Za budućnost Crne Gore. A ukoliko se zaista ostvare prijetnje Demokrata, to bi otvorilo prostor za ulazak drugih partija u rekonstruisanu Vladu. Najrealnije je da to bude Bošnjačka stranka, koja bi Demokrate mogla da zamijeni i poslanicima i ministrima,” smatra Stankov.
VD stanje kao opstrukcija

Govoreći o tome što je propao još jedan pokušaj da se izabere predsjednik Vrhovnog suda, ocijenio je da je riječ o opstrukciji.

“Ne možemo reći da li je i više od opstrukcije, a da to ne budu puke špekulacije. Jasno je da kada god se dešavaju neki izbori, a izbor presjednika Vrhovnog suda zahtjeva dvotrećinsku podršku sudija, to podrazumijeva neku vrstu kompromisa i dogovora. To već jeste oblast politike, jer se odlučuje o upravljanju jednom od najbitnijih institucija u Crnoj Gori. Indikativno je u svemu tome što je petoro sudija bilo uzdržano, predali su nevažeće listiće. To govori da nije postignut konsenzus na nivou sudija Vrhovnog suda o tome ko bi trebalo da vodi tu instituciju… Iskustvo u Crnoj Gori pokazuje da su mnoge situacije stvar političkog dogovora, ljudi koji imaju političku moć,” zaključuje Stankov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR