13 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministar Ivanović na NATO ministarskom sastanku: Crna Gora kredibilna saveznica, Alijansa snažnija nego ikada

Politika

Comments 0

Ministar Ivanović na NATO ministarskom sastanku: Crna Gora kredibilna saveznica, Alijansa snažnija nego ikada

Autor: Antena M

  • Viber


Ministar vanjskih poslova  Filip Ivanović učestvovao je 3. i 4. aprila u Briselu, na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Sastanak je održan u svjetlu obilježavanja 75. godišnjice NATO-a, te priprema za julski samit u Vašingtonu, a u fokusu razgovora bila je i dalja podrška Ukrajini, aktuelni globalni izazovi i prijetnje, kao i važnost kontinuiranog jačanja kolektivne bezbjednosti. 

Kako je saopšteno iz Ministartva vanjskih poslova, sa sastanka, na kojem je po prvi put, u svojstvu punopravne članice, učestvovala i Švedska, poručeno je da je Alijansa danas snažnija nego ikada i da već 75 godina stoji na braniku demokratskih vrijednosti, mira i bezbjednosti. Pored šefova diplomatija država članica NATO, na sastanku su učestvovali i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, ministri partnerskih država iz indo-pacifičkog regiona, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žozep Borelj.

"Ministar Ivanović je kazao da su u fokusu dvodnevnih razgovora bili bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava evroatlantska zajednica, uz osvrt na ostvarene uspjehe, naročito na polju kolektivne odbrane, ali i politike otvorenih vrata. Potvrđena je politička i praktična podrška Ukrajini, uz ocjenu da je potrebno pospješiti njenu evroatlantsku integraciju. On je u Briselu ocijenio važnim posvećenost i angažman Alijanse na području Zapadnog Balkana, istakavši da je „stabilan i bezbjedan region moguć jedino uz čvrstu i nedvosmislenu evropsku perspektivu“. Naglasio je, takođe, da će Crna Gora nastaviti da realizuje obaveze koje proističu iz članstva u NATO i doprinosi politici odvraćanja i odbrane, kao i jačanju ciljeva i sposobnosti Alijanse", navodi se u saopštenju.

Na marginama sastanka u Briselu, ministar Ivanović je imao brojne bilateralne susrete. Sastao sa ministrima vanjskih poslova Letonije Krišjanisom Karinšem, Španije Hoseom Manuelom Albaresom i Nizozemske Hanke Bruins Slot, te razgovarao sa kolegama, šefovima diplomatija Bugarske Marijom Gabrijel, Grčke Jorgosom Gerapetritisom, Slovačke Jurajem Blanarom, Rumunije Luminicom Odobesku, Njemačke Analenom Berbok, Belgije Ađom Labib, kao i državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR