16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

17° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CHO: Atmosfera linča, smjena Alekse Bečića

Politika

Comments 3

CHO: Atmosfera linča, smjena Alekse Bečića

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski helsinški odbor ocjenjuje da jučerašnji "skandalozni događaji" koji su pratili hapšenje Jelene Perović, direktorice ASK, aktuelizuju problem nekontrolisanog ponašanja i nezakonitih, krajnje problematičnih i neprihvatljivih postupaka koji zvaničnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala daju značenje i sadržaj stvaranja atmosfere linča, političkog progona i potiskivanja i stigmatizacije javno iznesenog kritičkog i opozicionog stava i mišljenja.

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) podržava sve na zakonu zasnovane i proceduralno korektne aktivnosti nadležnih državnih organa i institucija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je, kako navode, trajna obaveza svih u društvu, koja se ne tiče samo ostvarivanja privremenih uslova, kriterijuma i standarda, potrebnih za napredovanje naše zemlje u kontekstu EU agende. Oko toga nema i ne može biti spora, niti nedoumica, poručuju iz CHO.

Istovremeno, CHO upozorava na opasne pojave političkih zloupotreba, instrumentalizacije tobožnje borbe protiv kriminala u političke svrhe, kao i žigosanja i targetiranja ljudi i institucija - a sve zbog ličnih i političkih potreba i interesa aktuelne vlasti i njenih nosilaca.

"Takođe ukazujemo na neprofesionalno, nečasno i nedopustivo ponašanje i djelovanje nekih medija i propagandnih ispostava iz Srbije i Rusije, kao takozvanih novinara i “građanskih” aktivista, koji učestvuju u smišljenoj i orkestriranoj kampanji, koja brutalno i vrlo ciljano proglašava ljude krivim - bez optužnice i dokaza, prije suđenja i, samim tim, bez ikakve osnove i opravdanja", kaže se u saopštenju.

Tužilačka organizacija, a posebno Specijalno državno tužilaštvo, ima obavezu da postupa zakonito, neselektivno i nepristrasno, ističe se u saopštenju. Posebno je, smatraju, problematično da se u aktivnostima Tužilaštva prepoznaju elementi političke ostrašćenosti, promocije interesa aktuelnoh vlasti i istrajavanje na narativu i prezentaciji izmišljenih ili stvarnih slučajeva i njihovih protagonista na propagandistički i senzacionalistički način.

"Jučerašnje postupanje potpredsjednika Vlade i šefa bezbjednosnog sektora Alekse Bečića - kada je gotovo pet sati prije samog hapšenja gospođe Perović objavio da je ona uhapšena, pa bio odmah demantovan od strane SDT - predstavlja najgrublje moguće gaženje zakonskih normi, kao i ovlaštenja, obaveza i odgovornosti koje podrazumijevaju funkcije koje on još uvijek obavlja. Bečićev nastup i aktivnosti ozbiljno dovode u sumnju motive i razloge jučerašnjeg postupanja SDT, kao i samu nezavisnost i kredibilnost Tužilaštva. O postupanju uslužnih medija, a zapravo saučesnika u ovoj raboti, koji su unaprijed “izvijestili” o “hapšenju”, ne želimo da trošimo riječi", ističe se u saopštenju CHO.

CHO poziva stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da na odgovarajući način procesuiraju ovaj slučaj (kontrolno saslušanje, interpelacija, zahtjev za smjenu), jer je u demokratskim društvima nemoguće da potpredsjednik Vlade objavljuje i podržava hapšenje koje se nije dogodilo, tj. da utiče i da vrši pritisak da se ono dogodi - jer ga je on najavio.

"Ukoliko takvo ponašanje i postupak ostanu bez političke odgovornosti i sankcije, onda nas samo korak dijeli od anti-sistema i raspada pravne države i vladavine prava, tj. od situacije u kojoj će biti normalno da članovi Vlade i političari svojevoljno i arbitrarno hapse one koji im se ne sviđaju, a spašavaju od hapšenja one koji im - na ovaj ili onaj način - plate, ili koji im mogu biti korisni, ili koji i njih same mogu spasiti od hapšenja i javne defamacije.

Stvarna podrška borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ne smije biti dezavuisana i obesmišljena nezakonitim i neustavnim ponašanjem onih koji su za nju zaduženi, niti politizovana i pretvorena u svojevrsni “lov na vještice”", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

A ljudi, ne dirajte Bečića, ostaće mu traume iz "rane mladosti"! Nema politiku, ali ni tabloidno javljanje mu nije nešto od ruke! Ako mu oduzmete fotelju, opet, na duši ćete ga nosti!

Dragan

Vučićoidi su zajahali ono malo krhkih institucija u Crnoj Gori i prave novi Vučićlend.

Di

Bečić je tim potezom "objelodanio" da se radi o dogovoru "oslobodilaca" i SDT, inače ne bi to rekao prije hapšenja. Znači da je znao što se sprema, pa je malo požurio. I ovaj iz policije što je juče uhapšen je prije 2 mjeseca znao da će biti uhapšen i javno napisao. Dakle, neka čudna pravda vlada CG