19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić o glasanju u SE: Peta kolona bacila zemlju pod noge

Politika

Comments 0

Vučinić o glasanju u SE: Peta kolona bacila zemlju pod noge

Autor: Antena M

  • Viber

Različito glasanje crnogorske delegacije o prijemu Kosova u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope ukazuje da je peta kolona bacila zemlju pod noge, saopštio je potpredsednik CEP-a Stevo Vučinić.

Crnogorsko društvo je, ocjenjuje Vučinić, očito degradirano unutar sebe tako da je izgubilo imunitet da se suprostavi neprijateljskom djelovanju, a na međunarodnom planu ruši ugled i dostojanstvo Crne Gore.

"Samo se tako može tumačiti glasanje crnogorske delegacije čiji je jedan član glasao za prijem, drugi uslovno za prijem a treći protiv prijema Kosova u Savjet Evrope. Taj treći član, delegatkinja iz Demokratske narodne partije, svoj glas protiv, između ostaloga,obrazložila je i tvrdnjom da nikada u istoriji Saveta Evrope, teritorija nije tražila članstvo. To je je poruka utemeljena u svetosavskom nacionalizmu uparena sa sumanutom idejom o okupljaju svih balkanskih Srba u jednoj državi", ističe Vučinić.

Protagonisti te ideje, u svojoj uobrazilji, pravo na suverenitet okolnih naroda ograničavaju interesima takozvanoga “srpskoga sveta”, smatra Vučinić.

Takva svetosavska praksa u pitanju tumačenja pojma teritorije, državnoga suvereniteta i prava na suverenitet vuče korijen još iz vremena Balkanskih ratova 1912. godine, dodaje potpredsjednik CEP-a:

"Beograd je silom oružja protegao svoj suverenitet na Makedoniju 1912, a na Vojvodinu kao dio mađarsketeritorijei Crnu Goru 1918. godine. I danas on u svetosavskom duhu tumači da je Kosovo teritorija koja nema pravo da bude suverena država, Bosna i Crna Gorasu teritorijekoje nijesu suverenea Crnogorci su samo stanovnici a ne narod kojima je Crna Gora matična država.

Demokratskim metodama suočitćemo sve te protagoniste “srpskoga sveta” s činjenicom da smo narod aCrna Gora suverena država na cijeloj svojoj teritoriji", zaključuje Vučinić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR