14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković o prinudnoj upravi u Šavniku; Dukaj: Zašto ne pitate za Budvu i Andrijevicu?

Politika

Tag Video
Comments 0

Vuković o prinudnoj upravi u Šavniku; Dukaj: Zašto ne pitate za Budvu i Andrijevicu?

Autor: Antena M

  • Viber

Održana je sjednica Skupština Crne Gore, odnosno nastavak treće posebne sjednice Prvog redovnog proljećnog zasijedanja.

Na dnevnom redu su bila poslanička pitanja.

Na pitanja poslanika odgovarali su ministar zdravlja Vojislav Šimun, ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović i ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Tok sjednice:

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović je postavio pitanje ministru zdravlja Vojislavu Šimunu da li je u pet mjeseci njegovog rada analizirao slabosti koje ima crnogorski zdravstveni sistem?

Ibrahimović ga je takođe upitao i o tendenciji odlaska ljekara iz Crne Gore.

Ministar Šimun kaže da što se tiče izazova zdravstvenog sistema to je, kako kaže, problematika koja prezistira duže vremena i sa kojom se bori ne samo naš zdravstveni sistem već i sistemi u regionu i Evropi.

"Ono što je zapalo u oči je neadekvatna infrastruktura i ulaganje u zdravstvene objekte širom Crne Gore. Pitanje kadra.. Ne samo toliko broja kadra koliko i neadekvatne distribucije. Zdravstveni radnici gravitiraju ka područjima koja su bolje razvijena pa s toga centralna regija je atraktivnija nego ostali djelovi Crne Gore. Ministarstvo zdravlja već je preduzelo radnje koje će adresirati pomenute probleme. Prvi korak je reforma primarne zdravstvene zaštite", kazao je Šimun.

Poslanik SD-a Boris Mugoša pitao je ministra Šimuna u vezi Montefarma. Mugoša je rekao da se u vezi Montefarma mora  otvoriti šita debata u parlamentu.

"Kako komentarišete ocjene jedne partije koja participira u 44. Vladi, koja kaže da je smjena direktora Montefarma atak na njihovu partiju?", upitao je Mugoša.

Šimun odgovara da nije dio farmaceutskih lobija i da je iskrena namjera prilikom stupanja na funkciju ministra je da smanji uticaj politike u zdravstenom sistemu.

"Meni je cilj da u sistem dođu ljudi koji su profesionalci, da na taj način vratimo ugled zdravstvenim institucijama. Moral i profesionalizam. Čini mi se da sam do sada postavljenjima dobio pohvale i čini mi se da narod to za sada podržava", kazao je Šimun i dodao:

"U doba direktora Martinovića izgleda da su neki lobiji rasli i da su imali veći udio u budžetu same ustanove nego ikada prije. Niti sam bio učesnik u političkom životu, nemam konekcija ni sa kim iz tog svijeta, do sad sam bio i ostaću ljekar, vratiću se na tu poziciju. Insinuacije ovakve su neutemeljene. Nalaz Komsiije MZ vezano za rad Gorana Marinovića i poslovanje Montefarma u periodu dok je bio direktor biće predat Tužilaštvu", istakao je Šimun. 

Poslanik DPS-a Nermin Abdić upitao je ministra šta će uraditi povodom smanjivanja liste čekanja?

Ministar Šimun kaže da su liste čekanja gorući problem zdravstva.

"Prema istraživanjima Crna Gora je u Evropi u top deset država po broju konsultacija ljekara po broju stanovnika. To nam govori da je ljekar dostupan ali nije alocirano adekvatno. Vrlo često se radi o učestalim i nepotrebnim kontrolama gdje pacijent dođe po terapiju i na to se gubi vrijeme. Ono što treba da imamo na umu je da su liste čekanja najveći u KCCG.

Posvetio sam jedan tim koji rade na unapređenju segmenata koji dovode do liste čekanja, ono što moram reći je da smo u Podgorici već optimizovali elektronski karton, mora se regulisati pravilnik o obimu usluga na nivou zdravstvenih ustanova, razmišljamo i o uvođenju posebnog projekta koji bi omogućio da obavijestimo pacijente o terminu i da on blagovremeno ima mogućnost da otkaže termin kako bi ga ustupili narednom", kazao je Šimun.

Šimun je poručio da imaju strateški plan u vezi specijalizacija gdje će polovina ići na grane gdje su najviše liste čekanja.

Abdić je kao komentar na odgovor Šimuna rekao da je potrebna još jedna operaciona sala na ortopediji.

Abdić je ministra pitao i da li je pripremljen plan sprečavanja odliva kadrova?

Ukazao je da su naš zdravstveni sistem napuštali najugledniji ljekari

-Ne možemo ljekare posmatrati kao statističku brojku - naveo je on.

Šimun je podsjetio da je od 2014. godine do 2018. godine javni zdravstveni sistem u Crnoj Gori napustio 101 ljekar.

"Bila je to jako loša tendencija, ali se smanjuje zadnjih godina. Tome je dopinio program Evropa sad, a plate su regulisane. U posljednjih par godina 25 ljekara smo doveli iz Srbije" rekao je Šimun.

Ministar je kazao da 1.990 ljekara radi u javnom zdravstvenom sistemu.

Poslanica DPS-a Sonja Milatović pitala je ministra da li sa stručnog aspekta podržava dogovor koji su postigli potpredsjednik Vlade Momo Koprivica i mitropolit Joanikije da se crkva uključi u liječenju bolesti zavisnosti?

Šimun kaže da mu je prenešeno da je mitropolija voljna pružiti donacije centrima kao podršku u njihovom radu.

"U kontekstu medicinske struke, moram reći da bilo koji pripadnik vjerske organizacije se ne bi mogao upustiti u liječenje tih osoba, znamo ko to radi", rekao je Šimun.

Poslanik DPS-a Ivan Vuković pitao je ministra javne uprave Maraša Dukaja zašto su povučenu odluku o uvođenju prinudne uprave poslali na objavljivanje službenom listu i na taj način ukinuli pravo građana da bira?

"Čemu onda služi izborni roces i kome služi Vlada koja sprovodi destrukciju ustavnog poretka?", upitao je Vuković.

Dukaj kaže da je očekivao da će mu biti postavljeno pitanje i za Budvu i Andrijevicu.

"Zašto niste pitali, odgovor je jasan, nije dobra poruka da se sistemom bavite selektivno i politički. Ja i moj tim smo dokazali ne samo u 44. Vladi nego i u 43. da imamo jasan i otvoren stav prema svim opštinama u Crnoj Gori. U vezi sa postupkom objavljivanja odluke o raspuštanju SO Šavnik Ministarstvo javne uprave je postupilo po odredbama poslovnika Vlade Crne Gore. Opština Šavnik ne predstavlja izuzetak, obaveza Ministarsta javne uprave je da postupa po Ustavu i Zakonu", rekao je Dukaj.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR