20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Ovo što se dešava CG gledali smo od 2012. - 2016. u Srbiji, progoni, otpuštanja, hapšenja, kriminalizacija političkih protivnika...

Politika

Tag Video
Comments 1

Božović: Ovo što se dešava CG gledali smo od 2012. - 2016. u Srbiji, progoni, otpuštanja, hapšenja, kriminalizacija političkih protivnika...

Autor: Antena M

  • Viber

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost počeo je treći Cetinjski forum. 

Ovogodišnji forum čija je tema Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost ima za cilj bolje povezivanje i razmjenu mišljenja o gorućim društvenim i strateškim temama koje se tiču Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

Jedan od govornika je i Balša Božović, izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Njegovo obraćanje prenosimo integralno.

Cetinjski Forum iz godine u godinu sve glasniji i relevantniji, ove godine će obuhvatiti najaktuelnije teme i veliki broj nastupa i diskusija koje će pokušati da daju odgovor na probleme iz kojih godinama ili decenijama ne možemo da izađemo. Cetinjski Forum je predstavio jednu mladu intelektualnu elitu Crne Gore koja već godinama pravi neraskidive veze sa intelektualcima iz regiona i tako gradi vrlo snažnu osnovu za bolju budućnost i Crne Gore i ZB na temelju građanskih i evropskih vrednosti.

Na žalost, već više decenija ovaj prostor plaća debelu cenu vlasti nacionalističke elite u Beogradu i njene ideologije velikosrpskog nacionalizma. Još uvek je na vlasti jer nikada nije odgovarala za ono što je uradila devedesetih godina. Istorijski zagledan u ruski imperijalizam, srpski nacionalizam neće dati mira svojim susedima. Niko neće biti spokojan. Ni Crna Gora, ni Bosna ni Kosovo. I sama Srbija će ostati zarobljena. I Vojvodina.

Ta otrovna stvarnost koja je nastala sredinom osamdesetih oličena u memorandumu iz 1986. traje i danas. Živimo je svakoga dana. Politika memoranduma SANU se čini nikada življom. Režim u Beogradu je samo prilagodio novom vremenu. Tu staje sve ono protiv čega smo se danas okupili na Cetinjskom Forumu: Šovinizam, fašizam, klerikalizam, ksenofobija, uz koje idu korupcija, lopovluk, kriminal, zločini, negiranje genocida.

Nosioci te ideologije su kao i onda -paradržavni kartel u kojem su mafija, partija, crkva i DB.  Njihovo sedište jeste u Beogradu, ali podružne jedinice su rasute svuda po regionu. Brzo se šire kroz državnu upravu Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nagrizaju temelje države, njenu suverenost i nezavisnost. Cilj je ograničiti suverenitet okolnih država. Zatim, rastakanje društva, da se čitavim narodima negiraju identiteti, da se naprave etnički homogene skupine koje će relatizovati državne granice i otvoriti prostor za nove sukobe, ratove i stradanja. Cilj je da se ubije svaki suživot, svaka multikulturalnost, multietničnost, solidarnost. Cilj je razoriti sve što je građansko. Stvoriti nepoverenje među etničkim grupama. Razbiti suživot u svakom gradu, svakoj ulici, svakom komšiluku, svakoj kući. Naravno, zbog apsolutne vlasti. Vlast im je važna jer dok su na vlasti ne mogu biti lustrirani. A nikada nisu bili lustrirani za zločine, etnička čišćenja i genocid.  

Cetinjski forumi su zato mesto za predah, za konsolidaciju snaga, razmenu mišljenja, za pripremu za novu borbu. Za širenje naše misije građanskog društva i poštovanje sloboda i ljudskih prava. FCJK je iskra istinske slobode. Ovo je zdanje neimara i neimarki crnogorske kulture, jezika, demokratije, građanskog društva, slobodne reči, antinacionalizma i antifašizma. Svega onoga što manjka u Crnoj Gori. Zato mi je čast što smo zajedno u ovoj našoj borbi.

Ako jednog dana crnogorska država ustane iz ove sramote u kojoj leži i ako se, a hoće, društvo odupre ovom užasu srpsko-ruskog sveta, treba da budu ponosni na FCJK jer u vremenu ponovnog posrnuća Crne Gore, ovo mesto branilo je čast i obraz građanskoj  Crnoj Gori u najtežim vremenima. 

Ovo što se dešava Crnoj Gori gledali smo od 2012. - 2016. u Srbiji. Progoni, otpuštanja, hapšenja, kriminalizacija političkih protivnika, medijski linč, crtanje meta aktivistima - REVANŠIZAM. Sve je to Vučić postavio kao meru političke kulture na prostorima na kojima ima vlast. Neće se prezati ni od čega. Svako treba da bude spreman na progon, hapšenja i sukobe jer takva je priroda njihove vlasti. FCJK je progonjena jer čuva crnogorski identitet i građansko dostojanstvo Crne Gore. Zato smo danas na Cetinju, jer je otpor takvoj agresiji naša građanska dužnost. Ovo je vreme progona ali i otpora. U nevremenu se rađaju lideri.

Mi smo već pobedili, treba samo bolje da se organizujemo. 

I još nešto....

Cetinjski forum se održava u osvit usvajanja međunarodne rezolucije o genocidu u Srebrenici kojoj će opet bezumno prkositi Srbija i Republika Srpska. Crna Gora, koja nije podržala Kosovo za članstvo u Savetu Evrope, pravi se da rezolucija ne postoji. Ne možemo očekivati od vlasti u obe države koje sponzorišu negiranje genocida da budu ko-sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici. Ali ne smemo pristati da oni budu ti koji će govoriti u ime čitavog društva. Zato možemo mi, pojedinci i organizacije koje predstavljamo na ovom trećem Cetinjskom forumu svojom rečju i potpisom biti ko-sponzori rezolucije o genocidu u Srebrenici. Jer građansko društvo ne mogu nikada braniti nesigurni politički adolescenti u Crnoj Gori kao ni njihovi šefovi Vučić i Dodik koji i dalje zaudaraju za miris baruta i krvi iz devedesetih godina. Braniće ih vazda pojedinci koji dele sistem građanskih vrednosti. 

Neka bude upamćen ovaj treći Cetinjski Forum. 

Slava Ukrajini!

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR