16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakič: IBAR ohrabrenje za budućnost, a ne priznanje za dosadašnji rad Crne Gore

Politika

Comments 0

Jakič: IBAR ohrabrenje za budućnost, a ne priznanje za dosadašnji rad Crne Gore

Izvor: TVE

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorska Vlada je dala neku nadu kada je riječ o približavanju EU, ali ja sam se nadao da i za one prethodne. Sad čekam da li će me i ova razočarati, a nadam se da neće ostati na deklarativnoj podršci i da će se aktivno uključiti u pregovaranje i zatvaranje poglavlja, istakao je u intervjuu za Televiziju E nekadašnji ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič.

Izvještaj Stejt separtmenta, napominje Jakič, treba ozbiljno shvatiti.

„To je malo drugačije od onoga što Eskobar kaže za Crnu Goru, gdje pominje da je 44. Vlada napravila neki iskorak. Potrebno je da Crna Gora pogleda taj dokument izbliza i počne da radi na područjima za koja je Stejt department utvrdio da treba popravljati“, navodi Jakič.

Jakič se osvrnuo i na izjavu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, koji je kazao da je za Crnu Goru najbitnije da podržava sve što premijer radi. Stava je da to da li premijer radi u interesu građana Crne Gore treba da procijene sami građani.

„To što je Eskobar podržao Vladu, poruke koje dolaze iz Stejt departmenta daju do znanja da svi, ne samo Amerika i EU, čekamo neke konkretne iskorake“, kaže Jakič.

Prema njegovim riječima, zadnja promjena je bila 2020. godine u junu, ali od tada nipta konkretno nije napravljeno na putu ka EU.

„Ja sam vrlo srećan što će EU dati IBAR Crnoj Gori, to je u tehničkom smislu pregovaranja korak naprijed. Ali ovo je ohrabrenje za budućnost, a ne priznanje za dosadašnji rad Crne Gore“, naglašava Jakič.

Govoreći o ruskom malignom uticaju u regionu Zapadnog Balkana, Jakič podsjeća na izjavu Putinovog savjetnika Dugina, koji je izjavio da Rusija mora završiti posao na Zapadnom Balkanu koji su započeli.

„Taj hibridni rat koji se odvija, i različite taktike koje Rusija sprovodi u cijeloj Evropi, uticaj Rusija i želja da destabiliše Evropu je u njihovom vanjskopolitičkom interesu i to će raditi i ubuduće. Paleta je alata kojim se služi Rusija i prisutna je u cijeloj Evropi, da ne kažem i u Latino Americi“, navodi Jakič.

Jakič ističe da je ponosan što je njegova zemlja kosponzorisala Rezoluciju UN o memorijalizaciji genocida u Srebrenici i da genocid konačno treba priznati.

„Svi oni koji pokušavaju da negiraju genocid u Srebrenici treba da se zapitaju zašto to rade. Genocid je bio u Srebrenici i to treba priznati i sa rezolucijom UN“, smatra Jakič.

Sagovornik Televizije E navodi da je u procesu integracije u EU Crna Gora bila šampion, i još uvijek je i momenat u EU je, kako kaže, pravi da država uđe u taj savez.

„Poslije vojne agresije Rusije na Ukrajinu, otvorila su se ta vrata. Zapadni Balkan je dio strategije ruskog uticaja i svi akteri na strani Evrope su požurili da prihvate nove države članice. Trenutak je dobar, ali posao mora biti napravljen s vaše strane. Dajem veliku podršku svima koji stvarno misle da treba požuriti i napraviti iskorake u smjeru pregovaranja i zatvaranja poglavlja, da bi Crna Gora bila prva država sa Zapadnog Balkana koja bi ušla u EU. Ja bih bio vrlo srećan državljanin Evrope da se i moji dragi Crnogorci pridruže toj zajednici“, ističe Jakič.

Ukoliko ipak ne ispunimo sve obaveze koje se od nas očekuju, cijena je, smatra Jakič, da Crna Gora ostane izvan kluba koji je jedina alternativa na ovom području.

„Cijena je da mlade generacije neće moći slobodno da studiraju u Evropi, da neće moći da imaju jednaku pravnu mogućnost da se zapošljavaju u EU, da institucije neće moći da još bolje koriste evropska sredstva. Gube se prilike, ali gube se generacije mladih ljudi koji neće imati iste mogućnosti. Da ne pričam o svim demokratskim procesima, pravnoj državi, slobodi medija“, zaključuje Jakič.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR