21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Izvor: Antena M: Dragan Tomašević

Politika

Comments 1

Zirojević: Duže je Navaljni živio u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru ako ovako nastavite

Autor: Antena M

  • Viber

 
Poslanik Socijaldemokrata i član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Nikola Zirojević, reagovao je na, kako je kazao, “neljudski odnos prema bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću kojeg nadležni državni organi ne gone, već ubijaju”.

 Zirojević je istakao da se ni do sad nije, niti mu je to namjera, stavljao u ulogu bilo čijeg advokata, pa ni Katnićevog, niti da je u bilo kojem trenutku cijenio osnovanost optužbi koje mu se stavljaju na teret. To je, kako je kazao, isključiva nadležnost tužilaštva – da dokazuje krivicu i nadležnog suda – da donese presudu.

“Međutim, ono na šta kao čovjek ne mogu da prećutim jeste neljudski odnos prema Milivoju Katniću, čovjeku koji je mjesec dana prije hapšenja doživio plućnu emboliju, čiji je život u opasnosti, a kojem se, pred očima cjelokupne javnosti, krše osnovna ljudska prava”, saopštio je Zirojević.

Podsjetio je da je Katniću “nasilno” dodijeljen advokat sa liste političkog subjekta čije lidere je kao tužilac procesuirao, a koji, prema dostupnim informacijama, nema iskustvo u krivičnim postupcima i poznatiji je kao ronilac, nego kao advokat.

“Nijesu dovoljna tužiocu Šoškiću bila dva vještaka koja su procijenila da je Katnić sposoban da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svjedoka, već je, kako bi se odugovlačila procedura, a Katniću kršila osnovna prava, angažovan i treći. Dakle, Katniću se ne dozvoljava da učestvuje u procesu, nego se očekuje da on svoju odbranu prepusti advokatu za kojeg sumnja da se udružio sa specijalnim tužiocem. Činjenica da je Katniću ozbiljno ugroženo zdravlje očigledno ne interesuje nikoga – ni GST-a Novovića, niti bilo koga iz sudske ili izvršne vlasti”, rekao je Zirojević.

On je kazao da je nevjerovatno da se, u jednoj državi kandidatkinji za članstvo u EU, dozvoljava ovakvo brutalno kršenje ljudskih prava i žmuri na činjenicu da (politički) pritvorenik, u sedmoj deceniji života, može da umre u pritvorskoj jedinici.

“Ovakvi uslovi i tretiranje čovjeka u pritvoru karakteristični su za neke afričke države, Sjevernu Koreju ili Rusiju u koju, istini za volju, dobar dio parlamentarne većine gleda kao u ideal državnog uređenja i funkcionisanja sistema, ali su neprihvatljivi za demokratski razvijena, pa i za društva u tranziciji. Svako ko se ogriješio o zakon neka odgovara, ali nakon što mu država omogući poštovanje osnovnih prava i pravično suđenje. Ovim tempom i na ovaj način, vrlo skoro bismo mogli doći do toga da je duže Aleksej Navaljni izdržao u Putinovom gulagu, nego što će Katnić u pritvoru nazovi demokratske države Crne Gore”, zaključio je Zirojević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Ako se podsjetimo one skay prepiske izmedju kriminalaca koji su se obraćali sa "brate" Abazoviću, u kojem su zahtijevali da Katnića zatvore. I što se sada dogadja??? Upravo to što su kriminalci i brat Abaz htjeli. A da ne govorimo kako su pustili iz zatvora kriminalca iz Uprave carina,bez svake odg