Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP po zakonu ćuti o nezakonitim unapređenjima

Politika

Comments 4

MVP po zakonu ćuti o nezakonitim unapređenjima

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanik DPS-a Oskar Huter nedavno se obratio Ministarstvu vanjskih poslova pitanjem koliko je službenika Ministarstva vanjskih poslova vanredno unaprijeđeno od 01.09.2020. godine do danas. Huter je tražio da mu odgovore i o kojim službenicima se radi, te da li među njima ima onih koji su unaprijeđeni više od jednom.

U dopisu u koji je Antena M imala uvid, Huter je zahtijevao da mu se dostavi i spisak svih diplomata, zbog, kako je naveo, činjenice da shodno Zakonu o vanjskim poslovima nije dozvoljeno više od jednog vanrednog unaprjeđenja. Tražio je i ime minist(a)ra vanjskih poslova u čijem je mandatu kršena noma o zabrani dvostrukog vanrednog unaprjeđenja.

Iz Ministarstva su u odgovoru Huteru podsjetili da u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima diplomata može napredovati u više zvanje ako ispunjava propisane uslove i dobije odgovarajuću ocjenu rada.

Dodaju i da na obrazložen predlog rukovodioca organizacione jedinice, ministar vanjskih poslova może vanredno unaprijediti zaposlenog u više zvanje, iako ne ispunjava neke od uslova propisanih za više zvanje, ali samo jednom u diplomatskoj karijeri.

"Imajući u vidu prirodu diplomatsko-konzularnih poslova koji podrazumijevaju specifična znanja i vještine za određene poslove u zemlji i inostranstvu, tzv. vanredno unaprjeđenje koje Zakon predviđa jedan je od načina da se odgovori na potrebe službe u datom trenutku", kazali su iz MVP.

Kako su pojasnili, u periodu od 01.09.2020. do 15.04.2024. godine bilo je ukupno 47 takvih unaprjeđenja, i to jedno u 2020. godini, devet u 2021. godini, 15 u 2022. godini, 21 u 2023. godini (od čega pet u mandatu trenutnog ministra) i jedno u 2024. godini.

"U vezi sa vanrednim unaprjeđenjima više od jednog puta, otkada sam ja na čelu Ministarstva vanjskih poslova, takvih slučajeva nije bilo. U periodu od 01.09.2020. godine do mojeg preuzimanja dužnosti, bilo je pet takvih primjera (jedan u 2022. godini i četiri u 2023. godini), za koje su tadašnji rukovodioci u rješenjima obrazložili razloge i potrebe zbog kojih su donijeli predmetne odluke", naveli su iz Ministarstva.

Spisak traženih imena, međutim, nije dostavljen, a to je obrazloženo ograničenjem koje nameće Zakon o zaštiti podataka.

"U odnosu na zahtjev za dostavljanje imena vanredno unaprijeđenih diplomata, ukazujem na zakonska ograničenja predviđena Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (,Službeni list Crne Gore", br. 079/08, 070/09, 022/17), zbog čega Ministarstvo nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na ovaj Vaš zahtjev", kazali su u odgovoru dostavljenom poslaniku Huteru. 

Slična pitanja Antena M je dva puta upućivala Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovore nikada nijesmo dobili. Odgovor poslaniku Huteru, ipak, implicitno potvrđuje naša nezvanična saznanja. A o jednom nezakonitom "duplom" unapređenju već su pisala pojedina glasila.

Bivši ministar Đorđe Radulović, koji je tu funkciju obavljao u Vladi Zdravka Krivokapića, nakon povratka sa službe u našoj ambasadi u Rumuniji, unaprijeđen je za direktora direkcije (prvo za evrospku susjedsku politiku, pa za Evropsku uniju), a potom za ambasadora u MVP. Zahvaljujući protivzakonitom napredovanju Radulović je mogao postati ministar vanjskih poslova, a sada i ambasador pri OEBS-u.

Izvori Antene M govore da je i aktuelni otpravnik poslaova u Tirani (treći šestomjesečni mandat mu teče) Đorđe Janković dva puta vanredno unaprijeđen. Nakon povratka iz Ambasade CG u Austriji, unaprijeđen je za šefa Kabineta ministra vanjskih poslova, da bi u sljedećem napredovanju preskočio čak tri ranga i postao ministar savjetnik.

Kao i Janković, Ulcinjanin Robert Markić važi za kadar GP URA, pa ga je, nakon povratka iz Poljske, Dritan Abazović iz zvanja drugog sekretara podigao tri ljestvice i postavio za državnog sekretara MVP. Uz poziciju drugog čovjeka Ministarstva dobio je i zvanje ambasadora u MVP.

Konačno, aktuelni državni sektretar MVP Milisav Raspopović, tokom šestogodišnjeg službovanja u Misiji CG pri EU u Briselu, unaprijeđen je iz ranga Prvog sekretara u Savjetnika, da bi prošle godine preletio sve rangove do državnog sekretara. Kao izbor ministra Filipa Ivanovića.

Ponovimo, zbog neprofesionalnog odnosa MVP, koje dva puta nije odgovorilo na naša pitanja, Antena M ove informacije objavljuje na osnovu izvora u čiji kredibilitet apsolutno vjeruje.

   

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Milica

A nisu jedini...treba tu Inspekcija rada i za preletace po nekoliko rangova bez ikakvih uslova, a koji sad sjede po raznim kabinetima i pretkabinetima....

Mila K

Pa zar nije posao ministra Ivanivića da bude driran, samo bez galame?

cetinje

Gospodine Huter mortate "pricekati"dok se Ivanovic resetuje na fabricko podesavanje tj.dok izprazni korito.Onaj u obor je za njega "gospodin".