8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NEPRAVILNOSTI:  Birač na biračkom mjestu nije presavio listić, krivična prijava protiv jedne osobe u Šavniku

Predsjednički izbori 2023

Comments 1
KASNILO SE, KORISTILI SE TELEFONI, POSEBNI SPISKOVI

NEPRAVILNOSTI: Birač na biračkom mjestu nije presavio listić, krivična prijava protiv jedne osobe u Šavniku

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori. U nastavku teksta pročitajte koje su nepravilnosti zabilježene tokom glasanja.

20:20 UP: Krivična prijava protiv jedne osobe u Šavniku 

19:57 CEMI: Podgorica, birač na biračkom mjestu nije presavio svoj listić.

19:49 CEMI: Herceg Novi - Sutorina, BM 2: Birački odbor je propustio da zapečati kutiju za glasanje putem pisma.

Na ovaj način prekršena su Pravila o glasanju putem pisma, javlja CEMI.

19:17 CEMI: Prijavljene brojne nepravilnosti

Prijavljene su nepravilnosti u Podgorici gdje je birački odbor otvorio je kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta.

Prijave su stigle i zbog nepotpunosti biračkog odbora, a prijavljuju i čestu upotrebu mobilnih telefona, a priajve stižu i za vršenje prtisaka putem poziva građanima.

19:03 Kako su saopštili iz Državne izborne komisije nijesu im prijavljene nepravilnosti.

Nikola Mugoša iz DIK-a kaže da su mogli čuti od medija i posmatrača da je bilo nepravilnosti, ali o tome da li mogu uticati na rezultate izbora odlučivaće opštinske izborne komisije.

18:30 CEMI: Podgorica, BM 39-A: Birački odbor otvorio je kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta.

18:11 Nasilni incident u Šavniku, jedno biralište zatvoreno

Izborni dan protiče relativno mirno, saopšteno je iz CDT-a.

Zabilježene su pojedinačne neregularnosti. 

Najozbiljni problem zabilježen je u selu Dubrovsko u Opštini Šavnik, koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta a CDT-u je potvrđeno iz izborne komisije da glasanje neće biti nastavljeno. 

Od ozbiljnijih kršenja bio je jedan slučaj iznošenja listića u Pljveljima, i verbalni napad birača na članove biračkog odbora u Bijelom Polju. Bilo je i slučajeva javnog glasanja i fotogtrafisanja listića. 

17:23 CEMI: Na BM 2 u Bloku 5, Podgorica - Upućene direktne prijetnje članovima biračkog odbora

Kako su saopštili iz CEMI-ja, glasač je otvoreno prijetio članovima BO kazavši da će prekinuti glasanje na tom biračkom mjestu.

17:20 CEMI: Na BM 6  Šavnik - Dubrovsko onemogućeno jednoj osobi da iskoristi svoje biračko pravo

Član Biračkog odbora, predstavnik DF-a nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6, navode iz CEMI-ja.

Kako kažu, ošto osuđuju ovakvo postupanje člana BO i pozivaju Tužilaštvo da reaguje.

17:08 CDT: Biračko mjesto u selu Dubrovsko u opštini Šavnik zatvoreno je zbog nasilnog incidenta

CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno.

17:01 Radanović: Na biračkom mjestu u Šavniku prekinuto glasanje

Na biračkom mjestu Dubrovsko u Šavniku prekinuto je glasanje, potvrdio je agenciji Mina predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) tog grada Dušan Radanović.

"Prema nezvaničnim informacijama, uzrok (prekida glasanja) je što je jednom biraču zabranjeno da glasa", kazao je Radanović.

On je naveo da se glasanje regularno obavlja na ostalim biračkim mjestima.

16:52 Biračka mjesta neprilagođena su osobama sa invaliditetom, saopšteno u CDT-ovom izbornom podkastu.

Predsjednički izbori 2023

Veliki broj biračkih mjesta neprilagođen za OSI

19.03.2023. 16:45

16:30 CDT - Pregled kršenja izborne procedure

Na biračkom mjestu 83, Lozna u Bijelom Polju nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je pokušao fizički da nasrne na članove BO, međutim u tome je zaustavljen.

Na BM 22A u Podgorici jedan birač je fotografisao birački listić nakon glasanja, nakon čega isti nije proglašen nevažećim. 

16:22 Prekinuto glasanje na BM Dubrovsko u Šavniku

15:47 CEMI: Birač na BM 2 u Kolašinu fotografisao glasački listić 

Jedan birač slikao glasački listić. Birački odbor ovakav listić treba da proglasi nevažećim u skladu sa članom 69a ZIOPa, stoji u tvitu CEMI-ja.

15:27 CEMI: Česta nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkim mjestima

Posmatrači CEMI-ja upozoravaju predsjednike BO da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke BO isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora.

"Prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja se nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, a što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje", naveli su na Tviteru.

15:24 Ovo su ključna kršenja izborne procedure koje je zabilježio CDT

15:12 CEMI: U Nikšiću, BM 108 dozvoljeno glasanje uniformisanom licu

BM 108, Nikšić, Birački odbor je dozvolio uniformisanom licu (vatrogascu-spasiocu) da pristupi biračkom mjestu i glasa. Shodno članu 71 ZIP-a, pripadniku policije i drugom uniformisanom licu nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje.

14:06 Raskrinkavanje.me: Dezinformacije u okviru predizborne kampanje uznemiravaju i tokom izborne šutnje

Nina Đuranović i Marko Vukajlović iz CDT-a kazali su da je tokom predizborne kampanje bilo velikog upliva uticaja desničarskih regionalnih medija koji su širili netačne informacije o kandidatima. 

"U okviru naše današnje misije, molimo sve birače da nam prijave sve sumnje u vezi sa širenjem dezinformacija, jer je važno da raspolažemo tačnim informacijama i da ne vjerujemo u lažne vijesti, kako bismo stvorili što objektivniju sliku", zaključila je Đuranović. 

14:01 CEMI: Građani/ke prijavljuju pritiske predsjedničkih kandidata i povredu izborne šutnje

13:36 CDT: Građani dobijaju pozive iz štabova, ostavite ih na miru!

Predsjednički izbori 2023

CDT: Građani dobijaju pozive iz štabova, ostavite ih na miru!

19.03.2023. 13:33

13:20 Na dva biračka mjesta nije vidno istaknuta zastava Crne Gore, saopšteno iz CEMI-ja. 

12:54 CEMI: Prijavite nepravilnosti

Posmatrači i građani i dalje prijavljuju o slučajevima upotrebe mobilnih telefona na biračkim mjestima i fotografisanja glasačkih listića (i objave na društvenim mrežama). CEMI poziva građane da prijave nepravilnosti.

12:41 Član biračkog odbora napustio biračko mjesto

Masline - Podgorica, BM 39-B - član biračkog odbora je napustio biračko mjesto. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici, prenosi CEMI.

12:40 Neprilagođena biračka mjesta 

Pojedina biračka mjesta nijesu prilagođena za nesmetan pristup lica sa invaliditetom (Bijelo Polje 1 i 2, Bar 20, Ulcinj 8), javlja CEMI.

12:30 Elektronski aparat nije prepoznao birača

Kolašin, BM 2: birač - koji je dobio poziv za glasanje i čije je biračko mjesto Kolašin - Centar za kulturu, nije mogao da glasa na ovom biračkom mjestu. Elektronski aparat nije ga prepoznavao kao birača ovog biračkog mjesta, javlja CEMI.

12:15 Naglas prozivaju imena birača

Grebice - Nikšić, BM Osnovna skola “Braca Ribar” - građanin je prijavio nepravilnost da se na ovom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača. Na pojavu ove vrste nepravilnosti u izbornom procesu CeMI-i je ukazivao i u ranijim objavama.

12:00 Posebni spisak na biračkom mjestu u Zeti

Vukovci - Zeta, BM 25 - posmatrač je prijavio da dva člana BO vode evidenciju o izlasku određenih birača, koristeći poseban spisak unešen na biralište, prenosi CEMI.

11:29 CDT: Nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja 

CDT posmatrači sa terena prijavili su nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja. 

Na biračkom mjestu broj 14, Dječiji vrtić, na Cetinju zabilježen je jedan slučaj javnog glasanja. Birački odbor je poništio taj glasački listić u skladu sa zakonom.   

Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom. 

Na biračkom mjestu broj7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta.  

Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen. 

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi.  

Na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.  

10:59 Glasač nije presavio listić

Vukovci - Zeta, BM 25 - glasač nije presavio listić prilikom ubacivanja u kutiju, kojom prilikom je član BO vidio za koga je taj birač glasao, javlja CEMI.

10:39 Glasač slikao listić

Masline - Podgorica, BM 39-B - birač slikao svoj glasački listić u kabini. Glasački listić je proglašen nevažećim od strane biračkog odbora, shodno odredbama člana 69a ZIOP, javlja CEMI.

10:31 Za istim paravanom dvije osobe

Vukovci - Zeta, BM 25 - na biračkom mjestu dvije osobe su se istovremeno našle u paravanu za glasanje, pri čemu je jedna osoba glasala za obje, odnosno na dva glasačka listića. Na ovaj način povrijeđena je zagarantovana tajnost glasanja iz člana 69a stav 1 i 3 ZIOP, javlja CEMI.

10:13 Niz novih nepravilnosti koje je uočio CEMI

Nikoljac - Bijelo Polje, BM 22 -  jedna od članica biračkog odbora koristi telefon na BM, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje. Ista nepravilnost se desila i na BM 25, Vukovci - Zeta.

Skrbuša - Kolašin, BM 8 - postupak otvaranja biračkog mjesta nije sproveden blagovremeno i početak procesa kasni više od sat vremena.

Nikoljac 3, Bijelo Polje, BM 22 - na biračkom mjestu je istovremeno prisutan veći broj (8) birača od broja biračkih kabina koje postoje na biračkom mjestu, čime se ugrožava nesmetano odvijanje procesa glasanja, a što je u suprotnosti sa odredbama člana 72 ZIOPa.

Nikoljac 3 - Bijelo Polje, BM 22 - žena pomaže mužu da zaokruži i potpisuje se umjesto njega sa objasnjenjem da muž ne vidi dobro.

Nikoljac 3 - Bijelo Polje, BM 22 - član odbora je ubacio listić umjesto glasača, što je suprotno Pravilima o radu biračkih odbora - tačka 2.8, koja propisuje da birač sam stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju.

09:32 Nepravilnosti koje je dosad utvrdio CDT

Na biračkom mjestu broj 44, Dom Rastovac, u Nikšiću, jedan birač je povrijedio tajnost glasanja ubacujući otvoreni glasački listić u kutiju, pa je taj listić birački odbor u skladu sa zakonom proglasio nevažećim.  

Na biračkom mjestu broj 17, Zagrađe, u Beranama, uređaj za elektronsku identifikaciju nije bio u funkciji 30 minuta, nakon čega je tehnički problem riješen.  

Na biračkom mjestu broj 10, OŠ Štoj, u Ulcinju, glasanje je počelo sa polusatnim zakašnjenjem, zbog ponovnog brojanja glasačkih listića. 

08:38 CEMI je zabilježio prve nepravilnosti na biračkim mjestima

Centar za monitoring i istraživanje javlja da su u Gornjoj Gorici na biračkom mjestu 105 zabilježene prve nepravilnosti. Naime, imena glasača pri identifikaciji se čitaju naglas.

Na biračkom mjestu BM 60A u Podgorici kutija još uvijek nije pečatirana dok se glasanje uprkos tome obavlja. Takođe nije potpisan prvi birač.

CEMI javlja da se pet bilborda sa reklamama predsjedničkih kandidata nalaze se u radijusu od 30 metara od biračkog mjesta u Bokeškoj ulici na biračkom mjestu 18.

"ZIOP zabranjuje isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta", ukazali su oni.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR