13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEMI: Vjerske zajednice se miješale u izborni proces, institucije da reaguju zbog situacije u Šavniku

Izvor: PR Centar

Predsjednički izbori 2023

Tag Video
Comments 5

CEMI: Vjerske zajednice se miješale u izborni proces, institucije da reaguju zbog situacije u Šavniku

Autor: Antena M

  • Viber

Centar za monitoring i istraživanje predstavio je izvještaj o nadgledanju predsjedničkih izbora.

Izborni dan protekao je mirno, nepravilnosti nijesu ugrozile proces, kazala je šefica misije Ana Nenezić, predstavljajući zaključke. 

"Kao negativnu praksu treba istaći situaciju u Šavniku i nadamo se da će institucije blagovremeno reagovati kako bi se ovakva ponašanja prevenirala u susret drugom krugu izbora", kazala je ona. 

Državna izborna komisija nije profesionalizovana, istakla je. 

"Većinu za odlučivanje i dalje imaju predstavnici političkih partija koji dominantno prate interese partija", navodi Nenezić. 

Dodala je da su predsjednički izbori održani u kontekstu političke i institucionalne krize, te da je postojala visoka zabrinutost od uticaja spoljnih faktora kao i strah od potencijalnih sajber napada. 

Vladimir Simonović, posmatrač u DIK-u, takođe je istakao da Komisija nije spremna na potpunu transparentnost svog rada. 

Maja Bjelić napomenula je da privatne medije dominantno kontrolišu inostrane strukture. 

"Na taj način je obezbijeđena viša prisutnost jednog broja kandidata u javnom prostoru. RTCG je poštovao zakonske uslove i pružio uravnoteženu pokrivenost kampanje svih kandidata, međutim, zastarjeli pristup u koncepciji debata uz rigidnost pravila nijesu dali mogućnost kandidatima da smisleno i suštinski predstave programe", kazala je ona. 

Kampanja je bila konkurentna, istakla je Bjelić. 

"Vjerske zajednice su vršile uticaj na glasače, odnosno pozivale da se glasa za određene kandidate ili uzdrži od glasanja. Jasno je da treba da se uzdrže od miješanja u izborni proces", dodala je. 

Istaknuto je da je CEMI-jeva projekcija izbornih rezultata odstupila samo 0,1 odsto od preliminarnih rezultata koje je saopštila DIK. 

Konferenciju za novinare možete pogledati na linku ispod: 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

BeLveder

Koje su to vjerske zajednice? Kažite slobodno da je to samo jedna, sekta crkve Srbije! A što se tiče "zastarelog" koncepta emisija u RTCG, pa zar ste od Raoničevih apostola i litijaša: Tomaševićke, Karadžićke, Debeljevićke, Terzića i Ramovića očekivali moderno i kvalitetno!?

Internet

SPC svim silama pokusava da srusi Mila vise od 10 god. Narode CG zapamtite ako Mila maknete sa politicke scene CG ubrzo ce te ga od blata pravit da se vrati. DF,URA,ES sve rade da uniste CG, ostaohim je samo Milo i DPS na putu. Svi narodi CG i vera i nacija spasite CG i 2 aprila glasajte za Mila.

herceg

Postajete neukusni gospodjo! Zasto uporno govorite u mnozini? Da ne biste uvrijedili jedinu vjersku zajednicu koja funkcionise po nacelima sekte? Koja ne priznaje drzavu i narod u kome zgrce milione? Koja je zacetnik svega loseg na prostorima EX YU? Koja podriva suverenitet CG! Kako se svi na brzinu prilagodjavate i stapate sa žabokrecinom koju su proizveli…? Antena M?! Moze li bez vasih cenzura? Hvala