13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oči mogu da pokažu da nešto sa mozgom nije u redu

Razonoda

Comments 0

Oči mogu da pokažu da nešto sa mozgom nije u redu

Autor: Antena M

  • Viber

Oči su direktno povezane sa našim mozgom i mogu da daju važne podatke o našem zdravlju i kognitivnim funkcijama.

„Otprilike oko 70 odsto mozga je povezano sa vidom, a oko 80 odsto svih senzornih informacija primamo kroz oči, pa tako retina u sebi čuva podatke o neurološkom stanju“, otkriva Robert Lejman, oftalmolog i dodaje da su oči kod mnogih neuroloških poremećaja, prvi znak koji može da otkrije poremećaje.

Mutan vid

Mutan vid može da bude prouzrokovan brojnim problemima, a neke je vrlo lako otkriti – u pitanju može da bude potreba za novim naočarima ili vam smeta klima uređaj. Ali, neki uzroci su mnogo ozbiljniji.

"Mogu da budu u pitanjui refrakcijske greške, disfunkcija binokularnog vida, sistemska bolest oka ili neki opasniji uzroci kao što je tumor na mozgu", upozorava Lejman.

Drugi potencijalno opasan uzrok mutnog vida može da bude ii multipla skleroza koja može da prouzrokuje upale duž nerava koje povezuju oči i mozak, a naziva se optički nerv, piše WebMD.

"To će prouzrokovati stanje koje se naziva optički neuritis koji može da prouzrokuje mutan vid, nemogućnost prepoznavanja boja i bol pri pomjeranju oka", dodaje doktor.

On takođe kaže da može da se javi samo u jednom oku, a mogu da ga prate i drugi simptomi poput umora, vrtoglavice i osjećaja slabosti.

Dupli vid

U crtanim filmovima se često vidi kako se pred očima pojavljuju zvjezdice kada udarimo glavom, ali ustvari vizualni simptomi i jesu uobičajeni simptom ozljede mozga.

"Oko 90 odsto pacijenata sa traumatskim povredama mozga patiće od vizuelnih smetnji. Simptomi nisu uvijek vidljivi, ali mogu da uključuju i dupli vid, osjetljive oči i mrlje na slici", objašnjava dr Lejman.

On navodi da je važno pregledati se kod stručnjaka za vid ako ste doživjeli bilo kakvu traumu glave, bez obzira koliko se malom činila jer i one mogu da utiču na vid, a samo će stručnjak moći da da dijagnozu.

Gubitak vida

"Oči sadrže elemente perifernog nervnog sistema, pa čuvaju i važne informacije o neurološkom zdravlju. Drugim riječima vaše oči mogu reći mnogo toga o zdravlju cijelog tijela, pa tako i mozga, navodi doktor. Kada dođe do gubitka vida, može se raditi o odvajanju retine, ali i nekada može da bude u pitanju simptom tumora na mozgu.

"Ako postoji tumor na mozgu može doći do pritiska na optički nerv, pa se može javiti i sljepilo. Kod mnogih pacijenata gubitak vida se događa postepeno, započinje mutnim vidom, duplom slikom, a kako tumor raste, pritiskat će optički nerv i prouzrokovati pogoršanje vida”, objasnio je.

Smanjen periferni vid

Kada vidimo nešto krajičkom oka, koristimo periferni vid. A kada dođe do nekih promjena, što uključuje i smanjenu mogućnost perifernog vida, to može da bude signal Alchajmerove bolesti.

"Mnoge osobe koje imaju Alchajmerovu bolest mogu imati i i kritično oštećenje vida gdje ustvari nema problema sa očima, ali mozak dobro ne procesuira vizuelne informacije", smatra Kendra Faroz, naučnica centra NRTC u Americi.

Mozak ne može da interpretira šta se gleda, a Farou objašnjava da to stanje može da bude opisano kao da gledate kroz tubu. Ako primjećujete promjene u perifernom vidu ili bilo kakve promjene koje vas zabrinjavaju, obavezno se konsultujte sa doktorom što je prije moguće, piše Ordinacija.hr, prenosi N1 Zagreb.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR