8 °

max 10 ° / min 8 °

Nedjelja

24.01.

10° / 8°

Ponedjeljak

25.01.

10° / 8°

Utorak

26.01.

8° / 2°

Srijeda

27.01.

6° / 0°

Četvrtak

28.01.

8° / 1°

Petak

29.01.

8° / 5°

Subota

30.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prodaja automobila u Njemačkoj petinu manja

Auto

Comments 0

Izvor: Mina-business

Autor: Antena M

  • Viber

Prodaja automobila u Njemačkoj petinu manja

Broj registrovanih novih automobila pao je u Njemačkoj prošle godine skoro petinu, odražavajući teške posljedice pandemije.

Svijetlu tačku predstavlja rast popularnosti električnih automobila, pokazuju podaci, prenosi SEEbiz.

Prošle je godine u Njemačkoj registrovano oko 2,92 miliona novih automobila, što je 19 odsto manje nego 2019, pokazuje izvještaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su prošle godine petinu novih automobila u Njemačkoj, a popularnost su stekli i kamperi, jer su ograničenja zbog koronavirusa smanjila izbor lokacija za odmor.

"Očekujemo oporavak njemačkog tržišta automobila ove godine. Međutim, vrlo visok nivo prije pandemije koronavirusa vjerovatno neće biti dostignut“, rekla je predsjednica VDA, Hildegard Mueler.

Prošli put je prodaja značajnije pala 2010, kada je Vlada ugasila veliki program podsticaja vlasnicima automobila da ih zamijene novima.

Uprkos oštrom padu u cijeloj godini, u decembru je broj registrovanih novih automobila porastao deset odsto na godišnjem nivou, uz registrovanih 311,39 hiljada novih automobila.

Predsjednik njemačkog Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK), Reinhard Zirpel, rekao je da su mnogi kupci kupili automobil krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja poreza na dodatu vrijednost.

Niža poreska stopa bila je na snazi do 31. decembra kao dio vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć Vlade koja kupcima nudi izdašne podsticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u ovoj godini, na više od 194 hiljade komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili djelimičnim električnim pogonom u Njemačkoj dostigla tržišni udio od 22 odsto u četvrtom tromjesečju prošle godine, njemačka Vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. godine na putevima u toj zemlji bude sedam do deset miliona registrovanih električnih vozila, ocijenio je predsjednik KBA-a, Richard Damm.

Na kraju prošle godine BEV-ovi su činili 1,2 odsto svih registrovanih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0,5 odsto godinu ranije, pokazuju KBA-ovi podaci.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR