Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnici s djecom do 12 godina u Portugaliji slobodni vikendom

Izvor: Pixabay

Auto

Comments 0

Radnici s djecom do 12 godina u Portugaliji slobodni vikendom

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kompanije u Portugaliji više neće moći da obavezuju radnike da dolaze na posao subotom i nedjeljom ako imaju djecu mlađu od 12 godina, presudio je tamošnji Vrhovni sud.

Jedini izuzetak je ako su "zaposleni nezamjenjivi" na svom radnom mjestu, objavio je portugalski list Publiko, pozivajući se na sadržaj presude.

"Pravo na usklađivanje djelatnosti s porodičnim životom i pravo na zaštitu očinstva i majčinstva sadržani su u ustavu i ne mogu se odložiti drugim profesionalnim pravima ili dužnostima", navodi se u presudi.

Ako kompanije budu tražile da zaposleni, koji imaju djecu mlađu od 12 godina, dolaze na posao subotom i nedjeljom, moraće na sudu da dokažu da su nezamjenjivi na radnom mjestu i da bi aktivnost kompanije mogla biti kompromitovana njihovim izostankom.

S obzirom da bi dio radnika sada mogao da ima slobodne vikende, postoji mogućnost da radnici bez djece navedenog uzrasta budu opterećeni dodatnim poslom.

Vrhovni sud je u vezi s tim objavio da je u slučaju nemogućnosti pronalaska rješenja potrebno primijeniti "pozitivnu diskriminaciju u korist porodice".

Vrhovni sud u Portugaliji, zemlji s 10,3 miliona stanovnika, donio je ovu presudu pošto se 2019. jedna žena iz mjesta Almade, južno od glavnog grada Lisabona, žalila na odluku multinacionalne kompanije za koju je radila.

Tvrdila je da ona i njen suprug rade vikendom za tu kompaniju u tržnom centru i da niko ne može da čuva njihovo dvoje djece dok su oni na poslu. Radnica je napisala pismo kompaniji objašnjavajući svoju situaciju i tražeći slobodne vikende.

Kompanija, čije ime nije navedeno, tada joj je odgovorila da je spremna da je oslobodi posla vikendom ali da se na to neće obavezati u budućnosti bude li posao zahtijevao njenu prisutnost.

Slučaj je zatim došao na sud, a konačnu odluku doneo je Vrhovni sud.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR