9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veliki kalendar za baštu i vrt: Kad se šta sadi, prekopava, đubri...

Dom i porodica

Comments 0

Veliki kalendar za baštu i vrt: Kad se šta sadi, prekopava, đubri...

Izvor: 24sata.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Za uspješno planiranje vrtlarskih radova važno je uzeti u obzir prikladne vremenske uslove. Iako posljednjih godina oni postaju sve nepredvidljiviji, dobro je držati se nekih osnovnih pravila stečenih tokom dugogodišnjeg iskustva.

Stoga je dobro voditi vrtlarski dnevnik u koji ćete iz godine u godinu zapisivati što ste i kada posijali te bilježiti rezultate.

To je važno i zbog izmjene vrtlarskih kultura, odnosno plodoreda. Tako se čuva plodnost tla i zdravlje vrta, posebno kod organskog uzgoja. U domaćem vrtu, na kojem se na manjim površinama izmjenjuje velik broj povrtnih vrsta i cvijeća, plodored se mora izrađivati planski.

Kod plodoreda u obzir treba uzeti zahtjeve pojedinog povrća obzirom na: crpljenje hranjivih stvari iz tla (smatra se da povrće jako crpi tlo); uticaj štetočina i bolesti na pojedinu kulturu i međusobno podnošenje povrća. Da leje ne bi ostale prazne, vodite računa o prikladnom vremenu sjetve.

Mart

Početkom mjeseca grabljama treba skinuti površinski neraspadnuti sloj i ostaviti zemlju nekoliko dana da se ugrije. Ako je tvrda i nabijena treba je rastresti. Tek onda počinjemo sa sjetvom.

U prvoj dekadi sije se spanać, luk, mrkva, grašak, poriluk, celer i salata. Takođe se naklijava krompir. U drugoj dekadi sijemo papriku, paradajz, kupus u zaštićene leje. I dalje se sije celer, rotkvice, grašak, mrkva, salata, peršun. U trećoj dekadi sadimo kelj, kupus, a u zaklonjen prostor sijemo lubenicu i dinju.

April

Presađujemo biljke te ih stavljamo na otvoreno. U prvoj dekadi treba završiti sjetvu luka, graška i mrkve. I dalje se rasađuju kupus i blitva. Na prelazu iz prve u drugu dekadu sade se krompir i šparoga. U drugoj dekadi braćemo rotkvice, mladi luk, salatu i spanać.

Pred kraj mjeseca možemo na otvorenom posijati lubenice, dinje, krastavce, paradajz i mahune vodeći računa o pojavi kasnih mrazeva. Izniklo povrće možemo od mraza štititi pokrivanjem novinskim papirom, folijom, slamom i lišćem ili nadimljavanjem između redova povrća i stabla voća (paljenjem suve slame, sijena i lišća).

Maj

Zbog mogućeg mraza još uvijek je potrebno voditi računa o posijanim i posađenim biljkama. U prvoj dekadi maja prihranjujemo povrće đubrivima biljnog porijekla. Takođe se sade celer, paprika i krastavac na otvorenom.

Oko polovine mjeseca posijaćemo krastavce, kupus, tikvice i dinje, ako to već nismo učinili. Za branje dospijeva kelj, salata, blitva, a za rasađivanje patlidžan, paradajz i paprika.

U dijelu vrta odvojenom za ljekovito bilje ii između povrća treba zasijati kim, anis i drugo bilje. Zbog obilnih padavina potrebno je voditi računa o pojavi puževa i primijeniti neko od zaštitnih sredstava. 

Jun

Prva dekada juna idealna je za sjetvu kupusa i cvekle. I dalje vodimo računa o posijanom i posađenom povrću štiteći ga i prihranjujući gnojivima biljnog porijekla.

U vrtu uveliko za branje dozrijevaju kupus, kelj, rani karfiol, kao i mrkva, grašak, tikvice i krastavac. U drugoj dekadi sijaćemo rotkve. Sada je pravo vrijeme da povrće prihranjujemo tekućim gnojivom od gaveza, jer biljke razvijaju veliku lisnu masu. Kupusnjačama treba povremeno dodavati kompost kao i blitvi, celeru i poriluku. Vodit ćemo računa da je površina leja uvijek prekrivena nasjeckanim vrtnim otpacima, slamom i lišćem.

Jul

U prvoj dekadi jula obavlja se sjetva mahuna i kornišona za jesenju potrošnju i sade kupus, kelj i karfiol. Za vađenje i trošenje stižu bijeli luk i krompir . U drugoj dekadi sijaćemo jesenje rotkve, kineski kupus, presađivati karfiol i brati dozrelo povrće u vrtu.

Između povrća treba nastirati nasjeckanom koprivom, gavezom i prihranjivati tek rasađene biljke tekućim gnojivom napravljenim od listova kupusa. Pred kraj jula za branje dozrijeva paprika, a ako je sunčano vrijeme možemo vaditi i luk. Većini jednogodišnjih biljaka treba ukloniti sjemenske čašice, da i dalje cvjetaju duboko u jesen, a možete i skupljati sjeme.

August

U prvoj polovini mjeseca braćemo papriku, patlidžan, paradajz, razne salate, dinje, lubenice, korjenasto i sve drugo povrće. Još uvijek možete posijati niski pasulj, pa i niske sorte graška.

Sredinom mjeseca obavićemo sjetvu salate, luka srebrenca, rotkvica, uz redovno branje dozrelog povrća. Luk možete povaditi, osušiti i ostaviti na suvom i prozračnom mjestu. Ovaj mjesec je idealan i za branje ljekovitog bilja i razmnožavanje ruža i različitih lisnatih grmova. Kineski kupus možete sijati u prvim sedmicama  augusta, kao i  rotkvicu. August je i vrijeme sađenja novih jagoda koje je svake dvije godine dobro preseliti.

Septembar

U prvoj dekadi njegujemo rasad salate i luka srebrenca na otvorenoj gredici. Mogu se posijati zimska salata, spanać i rotkvice. Polovinom mjeseca sijaćemo rotkve, spanać i salate svakih 7-10 dana. Pred kraj mjeseca braćemo mahune, kornišone, paradajz, papriku, bundeve i drugo jesenje povrće.

Stabljike mahune nećemo čupati nego orezati do zemlje. Da glavice kupusa ne bi popucale u vrijeme velikih kiša, možete nožem zarezati stabljiku i tako spriječiti nagli priliv vode u biljku. U voćnjaku beremo rane sorte jabuka i krušaka, orezujemo bobičasto voće. Početkom septembra još možemo saditi nove jagode.

Oktobar

U prvoj dekadi sadimo češnjak, salate, luka srebrenca. Sredinom mjeseca obavićemo sjetvu ozimog spanaća i staviti paradajz na dozrijevanje. U trećoj dekadi možemo nedozrele glavice karfiola prenijeti u podrum na dozrijevanje, a iz vrta vaditi korjenasto povrće, brati kupus, ren i rotkve. U vrtu možemo ostaviti kupusnjače, poriluk, peršun, blitvu i zimske salate. Najviše vitamina i minerala imaju svježe ubrane biljke, zato ih u vrtu ostavimo što duže. Prije prekopavanja i đubrenja stajskim đubrivom dobro je zemlju dati na analizu. Kad znamo njene karakteristike možemo je đubriti koliko je potrebno.

Novembar

Prije pojave snijega treba ukloniti ostatke povrća i ljekovitog bilja, isjeckati i staviti na kompost. Sve lišće, pokošenu travu i usitnjene grančice iskoristićemo za pravljenje visoke leje ili staviti u kompost koji ćemo zatvoriti slojem zemlje a preko staviti crnu foliju.

U prvoj dekadi novembra vadićemo preostalo korjenasto povrće i spremiti ga za zimu. Sredinom mjeseca, a prije pojave mraza obraćemo kupus i pripremiti zemljište za zimu. U trećoj dekadi braćemo glavice kelja, ali tek nakon što ih uhvati prvi mraz. Takođe ćemo ostavljati povrće za zimu u trapove ili podrume. Obavljamo đubrenje, isključivo stajskim đubrivom.

Decembar

Sve raspoložive organske stvari poslagaćemo nasjeckane po lejama. Brinućemo o voću i uređivati dvorište onoliko koliko to vremenski uslovi dozvole. pred kraj mjeseca ćemo u tople leje posijati salatu i luk za proljećnu upotrebu ili papriku za rano presađivanje.

Decembar je idealan za pravljenje plana sjetve i sadnje. Sve stavite na papir. Pročitajte bilješke iz prethodne godine trudeći se da u ovoj izbjegnete eventualne greške.

Redovno pregledajte trap i uklanjajte sve trule plodove. Organski otpad iz kuhinje stavljajte na kompost vodeći računa da je masa uvijek zatvorena debljim slojem zemlje. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR