10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo koja vrsta kafe je najbolja za jetru

Izvor: EPA-EFE

Dom i porodica

Comments 0

Evo koja vrsta kafe je najbolja za jetru

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Novo straživanje objavljeno u "BMC Public Health" istraživalo je koje vrste kafe mogu da pomognu u smanjenju rizika od hronične bolesti jetre (CLD).

CLD je hronična upala koja prouzrokuje uništavanje tkiva jetre, što dovodi do razvoja ožiljačnog tkiva- fibroze i ciroze, a ciroza može da dovede do karcinoma ovog organa.

Prethodna posmatranja i laboratorijske studije pokazali su da kafa može da zaštititi od razvoja CLD, uključujući cirozu i karcinom jetre, piše Very Well Fit.

U ovoj studiji istraživači su htjeli da vide koja vrsta kafe je efikasnija u zaštiti zdravlja jetre – mljevena, instant ili ona bez kofeina.

„Pokazali smo da je konzumiranje svih vrsta kafe, uključujući kafu bez kofeina, instant i mljevenu, povezana sa smanjenim rizikom od ishoda bolesti jetre“, kaže profesor Džonatan Faloufild, glavni istraživač na Univerzitetu u Edinburgu i jedan od autora ove studije.

„Konzumenti kafe imali su 21 odsto manju vjerovatnoću da će razviti hroničnu bolest jetre, 20 odsto manju vjerovatnoću da će razviti bolest masne jetre i 49 odsto manju vjerovatnoću od smrtnoh ishoda kao posljedice hronične bolesti jetre od onih koji ne piju kafu“, kaže Faloufild i dodaje:

„Kafa sadrži preko 1.000 jedinjenja, uključujući alkaloide, kofein i trigonelin, i smatra se da su neki od ovih antioksidanasa i jedinjenja korisni za ljudsko zdravlje, uključujući kofein, hlorogenu kiselinu, kaveol i kafestol“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR