18 °

max 29 ° / min 18 °

Ponedjeljak

27.09.

29° / 18°

Utorak

28.09.

26° / 18°

Srijeda

29.09.

25° / 16°

Četvrtak

30.09.

23° / 16°

Petak

01.10.

20° / 15°

Subota

02.10.

22° / 13°

Nedjelja

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hoće li morski plodovi na evropskoj trpezi biti iz laboratorije

Izvor: Ilustracija/Screenshot

Dom i porodica

Comments 1

Hoće li morski plodovi na evropskoj trpezi biti iz laboratorije

Izvor: RTS, REUTERS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Najveća evropska grupa za promet smrznute hrane i proizvođač ribljih štapića "Birds Eye", gigant "Nomad Foods" udružio se sa američkom kompanijom "BlueNalu" kako bi napravili morske plodove koji se uzgajaju iz ćelija u laboratoriji.

Predstavnici kompanije "Nomad Foods", koja je takođe vlasnik robnih marki Findus, Iglo, La Cocinera i Green Cuisine, kažu da je cilj komercijalizacija morskih plodova uzgojenih od živih ćelija kako bi se zadovoljila rastuća potražnja i podržali napori za očuvanje dugoročne održivosti riba na planeti, javlja Rojters.

Kompanije "Nomad Foods" i "BlueNalu" sarađivaće i na istraživanju tržišta i potreba potrošača da bi se procijenilo šta je neophodno za dobijanje odobrenja od regulatornih tijela i šta bi mogle da budu nove poslovne i proizvodne mogućnosti u Evropi.

Stari kontinent je najveći uvoznik morskih plodova u svijetu, a njegovi građani konzumiraju tri puta više morskih plodova nego što proizvedu.

"Važnost održivosti nikada nije bila očiglednija, a uloga tehnologije u zadovoljavanju ovih potreba se ubrzava", rekao je izvršni direktor kompanije "Nomad Foods" Stefan Dešemeker.

Postupak koji je razvila kompanija "BlueNalu", podrazumijeva da se ćelije mišićnog vlakna, masnoće i vezivnog tkiva uzimaju od riba, a zatim hrane u posebnim uslovima kako bi se umnožavale.

Potom se oblikuju u porcije plodova mora na način koji je uobičajen u prehrambenoj industriji. Nema genetskih modifikacija.

"Nomad Foods", koji posluje i proizvodi na 14 tržišta širom Evrope, najveći je svjetski otkupljivač održive ulovljene ribe.

Stručnjaci kompanije "BlueNalu" rade na razvoju više proizvoda od plodova mora, ali dobijenih od ćelija u laboratoriji.

Fokus je na vrstama ribe i morskih plodova koji se češće uvoze, teško ih je uzgajati, njihov fond u prirodi je prepolovljen, ili su ugrožene izlovljavanjem, ili sadrže povećanu količinu zagađivača iz životne sredine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bar

A ja mislio da to radite zbog profita? Kakvog smeća ćemo još jesti majko mila.