10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čudesne moći bokvice: Vida rane, liječi kašalj i čisti pluća kao od šale!

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Čudesne moći bokvice: Vida rane, liječi kašalj i čisti pluća kao od šale!

Izvor: agencije

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Najnovija istraživanja potvrđuju da ekstrat bokvice djeluje kod plućnih infekcija, za šta se u narodu znalo još od davnina. Ova biljka se upotrebljava u narodnoj medicini u svim krajevima svijeta. Korijen je koristan kod groznice i plućnih infekcija, a stavlja se i na rane, ubode i ogrebotine.

Bokvica je i jestiva, njeni listovi sadrže kalcijum i mnoge minerale, a u 100 grama ove biljke ima beta karotena kao i u jednoj šargrepi.

Njena rasprostranjenost po celom svijetu posledica je toga što su je kolonisti iz Evrope nosili svuda sa sobom, jer je od davnina bokvica upotrebljavana u liječenju svih problema na koži, od uboda i ujeda insekata, rana, osipa, lišajeva, ali i prehlada i teških disajnih tegoba.

Takođe, istraživanja su potvrdila da bokvica ima antibakterijsko dejstvo i da uspješno djeluje kod plućnih infekcija.

Upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, pa bi pušači, bez obzira na zdravstveno stanje, trebalo da u toku godine piju čaj od ove ljekovite trave barem tri-četiri puta po dve nedjelje.

Zbog sluzi koju u velikoj mjeri bokvica ispušta tokom kuvanja, ona ima snažno anti inflamatorno dejstvo. Dobro je ispirati grlo čajem, jer smiruje sluznice usne duplje i ždrijela.

Izvanredna je protiv bronhitisa i kašlja, olakšava stanje kod tegoba izazvanih astmom i različitim alergijskim reakcijama koje su uzrok otežanom disanju.

Isto tako, ova biljka pomaže kod nervoznih crijeva i smiruje stomak. U srednjevekovnim spisima zabilježeno je korišćena za više od 20 različitih oboljenja.

Marija Treben, čuvena austrijska travarka je dokazala da suva bokvica uzanog lista i izmrvljena može da izliječi svaku ranu, pa makar bila stara i više godina. Takođe je tvrdila da, ako se sveži listovi bokvice malo „posole“ i stave na grlo kao obloga, gušavost nestaje. Govorila je da je ova biljka dobra za jetru, bubrege i bešiku.

Čaj od bokvice

Iako ovaj čaj možete i kupiti, veoma je lako da ga napravite i sami, naročito kad vam je biljka već toliko lako dostupna na svakom koraku.

Čaj možete praviti i od sušenog i od svježeg lišća bokvice, mada mi preporučujemo da koristite svežu biljku. Jeste da će čaj biti gorčijeg ukusa, ali ste barem sigurni da su svi prirodni, lekoviti sastojci i dalje tu.

Za pripremu ovog čaja trebaće vam otprilike jedna šolja svežih bokvicinih listova i dvije šolje vode. Sve što treba da uradite je da svježe listove prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite čaj da se prohladi. Nakon toga ga možete ocijediti i piti ili hladnog, ili još bolje toplog.

Ovaj čaj od bokvice možete piti svakog dana, i to čak 3-6 puta dnevno bez ikakvih kontraindikacija

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR