11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koliko često treba da mijenjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Koliko često treba da mijenjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Izvor: agencije

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tijela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne najveći problem nije vidljiva prljavština na njima, već mikroorganizmi na peškiru koje nijesmo u stanju da opazimo golim okom.

Nije kontroverzno reći da su peškiri veliko lego bakterija, koje na njih dospijevaju sa naših ruku, ali i okruženja u kome se nalaze. Većina ovih mikroorganizama nije štetna po naše zdravlje. Uostalom, mi smo i naviknuti da živimo uz prisustvo mnogih vrsta mikroorganizama. Problem za naše tijelo, međutim, nastaje ako preko peškira dobijemo neku od opasnijih infekcija.

Ešerihija koli i salmonela

„Peškiri su savršeno okruženje za bakterije kao što su Ešerihija koli i salmonela“, tvrdi mikrobiolog dr Čarls Džerba sa Univerziteta u Arizoni. U jednoj od svojih studija on je otkrio da je skoro 90% pregledanih peškira kontaminirano koliformnim bakterijama, a da je 14% njih sadržalo Ešerihiju koli.

Ovaj stručnjak smatra da mnogi ljudi nedovoljno dobro peru ruke, zbog čega bakterije sa njih završavaju na njihovim peškirima. „Ako takvim peškirom nakon dva dana neadekvatne upotrebe obrišete svoje lice, vjerovatno ćete prenijeti više bakterija Ešerihije koli na svoje lice nego da ste gurnuli glavu u WC šolju i pustili vodu“, smatra dr Džerba.

Najveći problem su peškiri koji dugo ostaju vlažni

Istraživanja su pokazala da su nedovoljno osušeni peškiri glavni uzrok širenja infekcija. Naravno, nećete se razboljeti ako samo dodirnete ovakav već više puta korišćen peškir. S druge strane, u slučaju da prljav peškir dođe u kontakt sa ranama i ogrebotinama na vašoj koži, rizik od infekcije je znatno veći, upozorava Suzan Vitije, specijalista kliničke mikrobiologije.

Ne čekajte duže od dva dana da operete peškire

Dr Džerba savjetuje da često i temeljno perete svoje peškire. On smatra da peškire treba prati nakon otrpilike dva dana upotrebe. To je posebno preporučljivo u slučaju da živite sa djecom. Ako se vaši peškiri osjećaju, to je definitivno znak da ste ih koristili predugo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR