23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studija: Probiotici bi mogli da pomognu u liječenju depresije

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Studija: Probiotici bi mogli da pomognu u liječenju depresije

Izvor: N1

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Probiotici, za "dobre bakterije" za koje se često tvrdi da dovode do pozitivnih zdravstvenih reakcija, mogli bi da imaju ulogu u liječenju depresije, prema novoj studiji koja je uključivala 47 dobrovoljaca koji su imali depresivne epizode.

Učesnici istraživanja koji su uz antidepresive uzimali suplemente probiotika pokazali su veće poboljšanje simptoma depresije od onih koji su uzimali placebo tokom perioda od 31 dan.

Istraživači su takođe primijetili promjene izazvane probioticima u crijevnoj flori onih koji su ih uzimali: povećanje bakterija koje proizvode mlječnu kiselinu. Međutim, praćenje nakon četiri nedjelje pokazalo je da su se nivoi ovih bakterija ponovo smanjili tokom tog vremena, piše Science alert.

"Možda period od četiri nedjelje liječenja nije dovoljan i da je potrebno duže vrijeme da se novi sastav crijevne flore stabilizuje", kaže psihijatar dr Ana-Kjara Šaub sa Univerziteta u Bazelu u Švajcarskoj.

Istraživanje se bavi nečim što naučnici već znaju: da crijeva i mješavina bakterija u njima mogu da imaju važnu ulogu u našem mentalnom zdravlju. Tim je takođe pogledao još jednu prethodno istraženu vezu, između depresije i načina na koji obrađujemo emocije sa kojima se susrijećemo kod drugih ljudi.

Kod ljudi sa depresijom, određeni regioni mozga različito se bave ovom obradom, a često se mjeri posmatranjem odgovora na izraze lica. Ova studija je imala isti pristup, koristeći fMRI skeniranje da vidi kako su učesnici reagovali na neutralna ili uplašena lica.

Ispostavilo se da su probiotici i ovde imali uticaja: za one koji su uzimali "dobre bakterije", normalizovali su se pogrešni moždani procesi. Iako razlozi zašto se to dešava nijesu u potpunosti shvaćeni, početni znaci su pozitivni da tretman utiče na više aspekata depresije.

"Iako je osovina mikrobiom-crijeva-mozak predmet istraživanja već nekoliko godina, tačni mehanizmi tek treba da budu u potpunosti razjašnjeni", kaže dr Šaub.

Zdravstvene prednosti probiotika teško da su jasne, a istraživanja se nastavljaju o tome da li bi oni mogli donesu više štete nego koristi. Međutim, na osnovu ovog malog uzorka, čini se da imaju bar neki potencijal kada je u pitanju liječenje osoba sa depresijom.

Tim koji stoji iza studije želi da naglasi da probiotici ne bi djelovali kao tretman sami po sebi, bez antidepresiva i biće potrebno više istraživanja kako bi se sagledali efekti određenih vrsta živih bakterija na mnogo veći broj ljudi.

Trenutno, oko dvije trećine onih kojima su propisani antidepresivi ne pokazuju značajan dugoročni odgovor na njih. Moguće je da bi u potrazi za prilagođenijim i efikasnijim tretmanima, probiotici mogli da imaju važnu funkciju koju još nismo pronašli.

"Uz dodatno znanje o specifičnom efektu određenih bakterija, možda je moguće optimizovati izbor bakterija i koristiti najbolju mješavinu kako bi se podržao tretman depresije", kaže dr Šuab.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR