8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto je sagorijevanje stvarna opasnost?

Izvor: Shutterstock

Dom i porodica

Comments 0

Zašto je sagorijevanje stvarna opasnost?

Autor: Antena M

  • Viber

Duvanski dim nastao sagorijevanjem, miris nastao od izgorele hrane, korova ili goriva...Sve su to opasnosti sa kojima se svakodnevno srijećemo, ali da zapravo znamo koji je tok procesa sagorijevanja i kako se može spriječiti ili barem umanjiti?

Daćemo vam primjere baš iz svakodnevnog života.

Ako ste ikada probali da naložite šporet ili vam je nekada izgoreo ručak onda znate kako to izgleda kada se kuća napuni dimom kojeg je podjednako teško riješiti se kao i dima cigarete. Ukoliko vaše domaćinstvo za grijanje koristi mala ložišta i peći na drva ili ugalj, priznajte da vam je godišnje doba rezervisano za krečenje upravo proljeće.

Međutim, bilo da se radi o dimu cigarete ili izgorele hrane neprijatan miris svakako nije glavni problem, ali jeste prvi način na koji nam naše čulo mirisa ukazuje na opasnost.

Sagorijevanje u bilo kom obliku je veoma štetno. Dim, koji nastaje ovim procesom, oslobađa u vazduhu brojne štetne materije koje zagađuju okolinu i štete zdravlju.

Problem sagorijevanja odavno je prepoznat i na svjetskom nivou, pa naučnici pokušavaju da riješe problem emisije štetnih materija tako što će, između ostalog, zauvijek eliminisati sagorijevanje.

Tako se u slučaju grijanja građani okreću daljinskom grijanju, kada su automobili u pitanju, električnim vozilima, a naučnici su našli način i da se eliminiše duvanski dim koji nastaje sagorjevanjem cigarete. Navode da odgovor može biti i u zagrijavanju, odnosno manje štetnim alternativama koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duvana.

Zagrijavanje dio rješenja

S obzirom na to da sagorijevanjem cigarete nastaje dim koji sadrži više od šest hiljada materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne, eliminacijom ovog procesa se značajno smanjuje njihov broj. Kod manje štetnih alternativa, zagrijavanjem duvana oslobađa se aerosol koji sadrži do 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete.

Inovativni elektronski uređaj na koji su prešli milioni pušača širom svijeta – IQOS, ne sagorijeva duvan, već ga zagrijava. To značajno smanjuje nivoe štetnih sastojaka i vašem domu obezbjeđuje manje neprijatnih mirisa i čistiji vazduh. Svakako, imajte u vidu da IQOS oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost i namijenjen je isključivo punoljetnim osobama, kao bolja alternativa od nastavka pušenja cigareta.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR