10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koliko procenata garderobe iz ormara zaista nosimo

Izvor: pixabay ilustracija

Dom i porodica

Comments 0

Koliko procenata garderobe iz ormara zaista nosimo

Izvor: City magazine

Autor: Antena M

  • Viber

Da li ste i ste ikada doživjeli sledeći scenario: nalazite se ispred svog garderobera koji je prepun do te mjere da eksplodira, a opet imate osjećaj da nemate šta da obučete! Po navici, navlačite prva dva odjevna predmeta koja vidite i spremni ste za dan. Zapravo, taj je osećaj toliko je rasprostranjen da je „Movinga”, kompanija za selidbe, sprovela istraživanje i rezultati su iznenađujući! Čini se da nosimo samo 32% svoje garderobe svaki dan, ili samo 1 od 3.

68% odjeće ostaje na vješalici

Studija, provedena u 20 različitih zemalja na 18.000 ljudi, pokazuje da Francuzi nose samo 32% svoje odjeće. Ostale haljine, bluze i  pantalone ostaju nagomilane na dnu naših ormara, a da uopšte nijesu ugledale svjetlost dana. Međutim, treba ih spakovati tako da bi ponovo zadobili naklonost u našim očima! Šteta je što su neki predmeti favoriti, dok drugi nakon nekoliko mjeseci izgledaju manje trendi. Priznajte, dogodilo vam se čak i da nađete odjevni predmet kupljen na sniženju, od kojeg niste imali nikakve koristi ali “jer nikad se ne zna” ili “jer je bio na -70%”. Čak i ako brojke Francuske nijesu za pohvalu, daleko su od Belgije i Italije, gde je samo 12 do 19% garderobe u igri. Sjeverne zemlje kao što su Rusija i Švedska imaju dobre rezultate, jer imaju manje od 10% neiskorišćene odjeće.

Ako želite da preokrente trend, evo nekoliko saveta za odvikavanje od nepotrebne kupovine.

Napravite preraspored između dva godišnja doba

Između odjeće za proljeće/ljeto i odjeće za jesen/zimu, neki komadi mogu da se provuku ispod radara. Ukoliko sezonski prepakujete odjeću to će vas podstaći da redovno odlažete odjeću i mijenjate joj mjesto. Ovaj trik omogućuje vam da se dočepate komada, vidite ih u novom svjetlu i zamislite novi način njihovog kombinovanja.

Radije prepustite se osnovnim odjevnim predmetima

Nema potrebe za izlaganjem 10 crnih blejzera i 8 farmerki sa resama u prvi plan! Kako biste se riješili navika u odijevanju, bolje je da izdvojite dva ili tri komada po kategoriji koje odaberete prema kroju i materijalu.

Podijelite svoju garderobu u nekoliko kategorija

Ovo je najbolji način za dobru vidljivost u vašem garderoberu. Nakon što razvrstate osnovne, sezonske i omiljene komade, zapitajte se: „Da li ovaj komad mogu da nosim na tri različita načina? „Ako je odgovor ne, donirajte svoju odjeću u dobrotvorne svrhe ako je u dobrom stanju ili je prodajte.

Pravilo 12 mjeseci

Kako biste redovno praznili svoj ormar, revizija ormara svake godine dobar je način da vaš garderober bude rasterećen. Tako se komadi koji nisu nošeni poslednjih šest mjeseci mogu zadržati za “drugu priliku”. S druge strane, oni koje nismo uzeli u ruku duže od dvanaest mjeseci možda više nemaju svoje mesto u ormaru.

Grazia France

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR