10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mnoge stvari su bolje kad ne sagore

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Mnoge stvari su bolje kad ne sagore

Autor: Antena M

  • Viber

Gdje god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se proces sagorijevanja iz svakodnevnog života trajno eliminiše, pa se danas samo licitira godina kada će “obična” vozila na dizel i gorivo zauvijek prepustiti puteve hibridima. Ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja vječnog plamena cigarete. Posljednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rješenje.

U odnosu na tradicionalne cigarete, savremene alternative zasnovane na principu „heat not burn“ ne sagorijevaju duvan, već ga zagrijavaju i samim tim eliminisana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

A koja su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njen žar pri vrhu dostiže i do 900 stepeni pri čemu se oslobađaju toksini kao što su karbon monoksid, ugljen monoksid, katran...

Šta se postiže zagrijavanjem?

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duvana, a prvi takav sistem poznat u svijetu je IQOS, koji zagrijava duvan umjesto da ga sagorijeva. Samim tim, IQOS u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Takođe, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorijevanja. To se na primjeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagrijava duvan, i tako ne proizvodi katran. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Šta je najbolje rješenje?

Najbolja odluka je u potpunosti se i bez dileme odreći duvana i nikotina. Takođe, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svjesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svijetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak sa cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja, iako bolja alternativa IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR