6 °

max 11 ° / min 6 °

Srijeda

29.11.

11° / 6°

Četvrtak

30.11.

11° / 6°

Petak

01.12.

14° / 11°

Subota

02.12.

14° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

8° / 6°

Utorak

05.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pravilno liječenje hipertenzije moglo bi da spriječi 76 miliona smrti

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Pravilno liječenje hipertenzije moglo bi da spriječi 76 miliona smrti

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Opasne posljedice visokog krvnog pritiska istaknute su u novom izvještaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koje identifikuje ovo stanje kao jedan od vodećih uzročnika rizika za smrt i invaliditet u svijetu i ističe da bi se pravilnim lijječenjem moglo sprečiti 76 miliona smrti globalno do 2050. godine, prenosi CNN.

Objavljeno u utorak, prvi izvještaj SZO-a o globalnom uticaju visokog krvnog pritiska, takođe poznatog kao hipertenzija, nudi preporuke o načinima borbe protiv „tihog ubice“.

Hipertenzija, kategorizirana kao očitavanje krvnog pritiska od 140/90 mmHg ili više, pogađa 1 od 3 odrasle osobe u svijetu. To obično dovodi do niza drugih zdravstvenih problema uključujući moždani udar, srčani udar, zastoja srca i oštećenje bubrega.

„Hipertenzija se može uspješno kontrolisati jednostavnim, jeftinim režimima liječenja, a ipak ju je kontrolisala samo jedna od pet osoba s hipertenzijom“, rekao je dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a.

Povećanje broja ljudi koji se uspješno liječe od hipertenzije moglo bi da spriječi 76 milijona smrti između 2023. i 2050. godine, kaže SZO.

Ove preventivne mjere uključuju zdravu ishranu, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje alkohola i duvana te redovno vježbanje, stoji u izvještaju.

Te strategije bi trebalo da se potvrde u posebnim okruženjima poput škola i na radnom mejstu kako bi se dodatno promovisali izbori zdravijeg načina života, navodi se.

Druga taktika je smanjenje dnevnog unosa soli.

„Većina srčanih i moždanih udara u današnjem svijetu može se sprečiti pristupačnim, sigurnim, dostupnim lijekovima i drugim intervencijama, kao što je smanjenje soli“, rekao je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik Njujorka i globalni veleposlanik SZO-a za nezarazne bolesti i povriede.

Preporučeni unos soli razlikuje se od zemlje do zemlje, ali WHO preporučuje manje od 5 grama soli dnevno. Procijenjeni globalni prosečni unos soli je više nego dvostruko veći: 10,8 grama dnevno, kaže organizacija.

Godine 2013. sve 194 zemlje članice SZO-a obvezale su se da će smanjiti unos soli za 30 odsto do 2025., ali izvještaj koji je objavljen ove godine pokazao je da je samo 5 odsto sprovelo sveobuhvatnu politiku smanjenja soli.

SZO je takođe primijetila da hipertenzija i njene komplikacije rezultiraju „ogromnim“ troškovima u cijelom svijetu za pacijente, zdravstvene sisteme i nacionalna ekonimije.

„Dobra njega za hipertenziju je pristupačna, nadohvat ruke i jača primarnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je dr Tom Frieden, predsjednik i izvršni direktor organizacije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

„Sada je izazov preći s ‘unutar dostignuća’ na ‘dostignuće’. To će zahtijevati predanost vlada širom svijeta“, dodao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR