17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici tvrde da oralna kontracepcija mijenja mozak žena

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Naučnici tvrde da oralna kontracepcija mijenja mozak žena

Autor: Antena M

  • Viber

Novo istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da svakodnevna upotreba pilula za kontrolu rađanja može imati sličan efekat na ženski mozak kao alkohol, mijenjajući djelove njihovog mozga odgovorne za inhibicije, donošenje odluka i kontrolu impulsa.

Studija, objavljena u „Frontiers in Endocrinology“, analizirala je efekte oralnih kontraceptiva, koje uzima skoro dvije trećine žena od 15 do 49 godina, na mozgu.

„Kada se prepisuju oralni kontraceptivi, djevojke i žene su obaviještene o različitim fizičkim nuspojavama, kao što je da će hormoni koje uzimaju prekinuti menstrualni ciklus i spriječiti ovulaciju“, kaže autorka studije Aleksandra Brujar, istraživač na Univerzitetu u Kvebeku u Montrealu. Međutim, dodala je da, dejstvo tableta na mozak nije detaljno istraženo, niti su žene na njih upozoravane.

U istraživanju je učestvovalo 139 žena starosti od 23 do 35 godina, od kojih su neke u to vrijeme koristile oralnu kontracepciju, neke su do tada već prestale da je uzimaju, a neke od žena nikada nisu uzimale hormonsku kontracepciju i 41 muškarac.

U poređenju sa muškarcima, žene koje koriste kontraceptivne pilule imale su tanji ventromedijalni prefrontalni korteks, koji je inače odgovoran za regulaciju emocija, kao što je smanjenje signala straha u sigurnim situacijama“, rekao je Brujar, a stanjivanje tog dijela moglo bi da znači i narušenu emocionalnu regulaciju.

„Međutim, čini se da se prorjeđivanje može preokrenuti nakon prestanka uzimanja pilula, pošto bivše korisnice kontraceptiva nijesu pokazali iste rezultate, ali su potrebna dalja istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi“, rekla je ona i dodala da je cilj njihovog rada nije da se protive upotrebi kombinovanih oralnih kontraceptiva, već da učine da žene budu svjesne da pilula može da utiče na njihov mozak, prenosi Večernji.hr.

Inače. neke prethodne studije za žene koje su počele da uzimaju kontracepciju kao tinejdžerke pokazale su povećan rizik od depresije, a neke su čak tvrdile da su se nakon prestanka uzimanja pilula promijenile njihove preferencije u izboru seksualnih partnera, što su neke žene i same potvrdile.

‘Muž me je nazvao sebičnom jer sam naručila tortu za rođendan svog djeteta koju mogu i ja da jedem’

„Moj ukus za muškarce uveliko varira u zavisnosti od toga kada uzimam pilule i kada nisam“, rekla je jedna žena. „Rečeno nam je da postoji mogućnost mučnine, povećanja tjelesne težine, promjene raspoloženja i sve mi se to čini podnošljivim, ali vas ljekari ne upozoravaju da tablete utiču na vaša osjećanja i želje“, rekla je jedna od njih za „Post“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR