26 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ove tri greške mnogi prave pri organizaciji kuće

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Ove tri greške mnogi prave pri organizaciji kuće

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Dizajneri enterijera i profesionalni organizatori doma svojim će klijentima rado pomoći da bolje iskoriste svoj prostor. No, dok neki žele pomoć u raščišćavanju prostora, drugi misle da im dodatna pomoć ne treba, već samo traže pomoć u usavršavanju. U kojoj god fazi je klijent, profesionalna organizatorica Caroline Roberts je uočila neke greške koje često primjećuje u tuđim domovima. Za Homes&Gardens otkriva kako ih izbjeći.

Stvorite fleksibilne sastave organizacije

Kad se konačno odlučite organizovati, lako je pretjerati s uvođenjem rigidnih sastava koristeći specifične kutije i detaljne etikete. Ovo je velika greška. Umjesto toga je bolje stvoriti fleksibilan sastav organizacije koji će se mijenjati u skladu s vašim potrebama.

Jedan od načina da osigurate fleksibilnost u svom sastavu organizacije je kupovina proizvoda koji su lako dostupni i rijetko se mijenjaju ili povlače iz prodaje. Naime, ako želite da kutije u koje pohranjujete budu iste ili slične, lako ćete ih pronaći. Zbog toga dajte prednost kutijama jednostavnog dizajna.

Ako želite stavljati etikete na kutije, nemojte ih označavati uskim kategorijama. Primjerice, umjesto da napišete "šampon", na kutiju napišite "proizvodi za kosu" i lako ste proširili spektar stvari koje ćete spremati u pojedinu kutiju.

Razmislite o dnevnom toku predmeta

Kada organizujete, nemojte jednostavno stati na raščišćavanju i organiziranju onoga što trenutno imate. Stvorite sastave za upravljanje svim novim stvarima koje svakodnevno ulaze i izlaze iz vašeg doma.

Roberts voli stvarati zone za odlaganje. To nije jedno mjesto gdje ostavljate stvari kad dođete kući, već više njih. Središnja zona za odlaganje je mjesto gdje ostavljate ključeve, torbicu/novčanik, sunčane naočare, itd., kada dođete s posla ili dnevnih obaveza. Druga zona može biti prostor za torbu sa sportskom ili školskom opremom, treća zona može biti za poštu i slično.

Osim zona za odlaganje, Roberts savjetuje stvaranje prostora za stvari ili projekte u toku. To su stvari koje želite imati pri ruci, ali ne želite njima zatrpavati kuhinjski pult ili radni stol. Tamo mogu pripadati brošure za izlete, darovi koje trebate zamotati, odjeća koju treba popraviti i slično.

Ne zadržavajte stvari koje vam ne trebaju

Bez obzira na to koliko temeljno mislite da ste raščistili svoj dom, uvijek postoje stvari koje nećete iskoristiti ove godine. Nekih se stvari teško riješiti, a Robert kaže da njene klijente posebno muče dvije stvari.

Prva kategorija su predmeti koje zadržavaju za slučaj da će trebati u budućnosti. Ti predmeti mogu biti bilo što, od odjeće do kuhinjskih dodataka ili alata. Ako je predmet koji držite "za svaki slučaj" lako zamjenjiv, najbolje je da ga se riješite. Ako je skup ili teško dostupan, zapitajte se u kojim biste ga situacijama koristili. Ako se ne možete ničega sjetiti, vjerojatno vam ni neće trebati.

Druga kategorija predmeta koje je teško raščistiti su oni koje želite dati nekom drugom. Dobro razmislite želi li druga osoba taj predmet ili joj ga želite dati samo kako biste izbjegli bacanje. Ako je u pitanju ovo drugo, bacite ga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR