15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opasno po zdravlje spavanje u toku slijetanja aviona

Izvor: Foto: Beta/AP

Mozaik

Comments 0

Opasno po zdravlje spavanje u toku slijetanja aviona

Izvor: kolektiv.me

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gotovo svim putnicima često je u interesu da što duže odrijemaju prilikom leta, ali san tokom polijetanja i slijetanja može dovesti do zdravstvenih problema.

Naime, kada avion uzlijeće i slijeće, vazdušni pritisak se brzo mijenja s visinom i ako nijeste dobro pripremljeni za aklimatizaciju to može biti loše za vaše bubne opne.

Brza promjena visine utiče na razliku visine pritiska u ušima i izvan tijela. To dovodi do vakuuma u Eustahijevoj trubi koji izaziva osjećaj začepljenog uha i 'zujanja'.

Gutanje ili zijevanje otvara Eustahijevu trubu, dopušta protok vazduha što omogućava izjednačavanje pritiska s obje strane bubne opne.

MedalinePlus, zdravstvena informacijska stranica američke Nacionalne medicinske knjižnice tvrdi ako se u vašim ušima stvori veliki pritisak to može dovesti do barotraumatskih smetnji.

One se događaju često i obično se osjećaju u manjim simptomima kao što su začepljene uši i zujanje. Ako je pritisak previsok može doći do zdravstvenih problema kao što je vrtoglavica, upala uha, oštećenje bubne opne i u najgorem slučaju krvarenje iz nosa i gubitak sluha.

Mnogi ljudi imaju barotraume u nekom trenutku.

Problem se često javlja kod promjena visine, kao što su letjenje, ronjenje ili vožnja u planinama. Ako imate preopterećen nos od alergija, prehlade ili infekcije gornjih disajnih puteva, veća je vjerovatnoća da ćete razviti barotraumu.

Ako vam se ovo događa koristite uobičajene metode izjednačavanja pritiska.

Možete zijevati, žvakati žvakaću gumu, ili piti vodu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR