26 °

max 26 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

26° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kineska aplikacija Zao čini zastrašujućim vaše fotografije

Izvor: Foto:Screenshot

Mozaik

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Kineska aplikacija Zao čini zastrašujućim vaše fotografije

Izvor: blic.rs

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ono što je prije nekoliko godina djelovalo kao jeziva vizija budućnosti, na putu je da postane stvarnost.

Kineska aplikacija "Zao" veoma vjerodostojno lažira slike i zvuke, a samo jedna fotografija njenih korisnika dovoljna je da postanu dio različitih filmskih scenarija, koji izgledaju nevjerovatno vjerno.

Ogromne kapacitete aplikacije pokazuje primjer korisnika Tvitera Alana Sije, koji je svoje lice za tren oka montirao u različite scene iz filmova sa Leonardom Dikaprijom. Uz pomoć samo jedne fotografije, scene u kojima se, umjesto Dikaprijevog, pojavljuje njegov lik, generisane su za manje od osam sekundi. "Zao" korisnicima pruža mogućnost i da snime niz fotografija s različitim izrazima lica kako bi rezultati bili što uverljiviji.

Kineska aplikacija pokazuje koliko je napredovala tzv. "Deepfake" tehnologija, koja je ranije zahtijevala angažman profesionalca, ali, ako je za utjehu, mogućnost zloupotrebe aplikacije je ograničena.

Program, naime, ne dopušta montiranje likova u bili koji video, već nudi izbor takvih snimaka. U tome je možda i tajna izuzetno dobrih i brzih rezultata, jer se vještačka inteligencija koja stoji iza toga ciljano "uvježbava" upravo za te filmske scene.


Aplikacija je za kratko vrijeme dospjela u sam vrh listi prodavnica aplikacija. Međutim, radoznalost je za kratko vrijeme zamijenilo nezadovoljstvo zbog uslova korišćenja. Operatori aplikacije su, naime, obezbijedili sva prava na aploudovane fotografije, uključujući i mogućnost davanja licence za korišćenje drugima.

Nakon što je to otkriveno, ocjene programa drastično su pale. U međuvremenu, uslovi korišćenja su promenjeni, pa fotografije sada služe samo za unaprjeđenje programa ili u druge svrhe, ali samo ako korisnici daju pristanak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR