17 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

05.06.

19° / 15°

Subota

06.06.

23° / 16°

Nedjelja

07.06.

25° / 19°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Srijeda

10.06.

28° / 17°

Četvrtak

11.06.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici pronašli mjesto na Zemlji gdje život ne može da se razvije

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Naučnici pronašli mjesto na Zemlji gdje život ne može da se razvije

Francuski naučnici otkrili su u kakvim uslovima ne može da se razvije organski život na Zemlji, a da bi to otkrili, zaputili su se u vrele izvore Dalol u etiopskoj depresiji Danakil, jedno od podučja na Zemlji sa najnepovoljnijim uslovima za život.

Ti vreli izvori se smatraju najtoplijim naseljenim dijelom svijeta, ali su veoma jedinstveni ne samo zbog velike vrućine.

Čitav predio ispunjen je malim jezerima i izvorima izuzetno kisele i slane vode koja zajedno sa okolnim tlom proizvodi predivne palete boja - zelene, žute, narandžaste i braon.

Iako na prvi pogled može da djeluje intrigantno i lijepo na neki vanzemaljski način, čitavo područje je veoma negostoljubivo i vazduh toksičan, sve to zahvaljujuci vulkanu koji leži ispod egzoticnog reljefa. Zbog ekstremnih uslova, područje je oduvijek fasciniralo naučnike, a jedna od ekspedicija otišla je 2016. godine da vidi da li život može da se razvija tu.

"To je jedno zadivljujuće, ali neprijateljsko mjesto. Vazduh ispunjen hlorom spalio nam je vazdušne kanale. Ako bilo kakvi mikroorganizmi ovdje postoje, moraju da budu ekstremofilni mikrobi koji bi bili veoma interesantni za astrobiologe“, rekao je predvodnik ekspedicije Felipe Gomes iz španskog Centra za astrobiologiju.


Tim je u zaključku istraživanja naveo da su pronašli prve dokaze o postojanju života u vrelim, kisjelim izvorima, i to ultramale mikroorganizme, tek nanometar velike. Nova studija, međutim, koju je sproveo tim francuskih naučnika osporava otkriće i prisustvo arheja (prabakterija).

"Odbacujemo nedavne tvrdnje o životu u poliekstremnim Dalol izvorima", istakla je mikrobiološkinja Džodi Belila sa francuskog Univerziteta "Pariz-Sid“.

"Da li ima života u ovim bazenima? Mi kažemo ne i to na osnovu kombinovanih molekularnih i mikroskopskih tehnika“, navodi francuski tim. U njihovom istraživanju, koje je objavljeno ove nedjelje u Nejcer ekolodži end evolušon (Nature Ecology & Evolution), tim je koristio veliki broj analitickih metoda, kao i brojne uzorke uzete iz četiri zone u okviru Dalol geotermalnih izvora, prenosi RTS.

Uprkos tome što su otkrili prisustvo arheja, francuski naučnici ističu da to nisu autohtoni mikroorganizmi.

"Većina otkrivenih mikoorganizama su već dobro poznati i potiču od naše terenske ili laboratorijske opreme, dok je ostatak tragova bakterijsih genetskih sekvenci donijet izdaleka i potiče od brojnih turističkih posjeta“, objašnjava se u istraživanju.

Kako se navodi u zaključku, rezultati pokazuju da aktivan, prirodan mikrobiološki život ne može da se pronađe u izvorima i jezerima.

"Identifikovali smo dvije velike fizio-hemijske barijere koje sprječavaju nastanak života u tekućoj vodi na Zemlji“, kažu naučnici.

Jedna od njih je što je magnezijum veoma dominantan u rastvorima u jezerima, što uzrokuje razlaganje ćelija, a druga toksični nivo intenzivno hiperkisele i hiperslane kombinacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR