20 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jeste li čuli za morski kokain?

Izvor: EPA/CJ GUNTHER

Mozaik

Comments 0

Izvor: punkufer

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Jeste li čuli za morski kokain?

Totoabu, veliku ribu koja živi u Kalifornijskom zalivu, nazivaju morskim kokainom zbog ogromne cijene koju su za njen mjehur spremni platiti Kinezi na crnom tržištu.

Skuplji od zlata, riblji specijalitet posebno se cijeni u kineskoj medicini i smatra se da može izliječiti artritis. Mračna strana izlova totoabe jeste nestajanje druge vrste, s kojom dijeli stanište.

Zbog totoabe nastradala je i vaquita, kalifornijska morska svinja, najmanja na svijetu. Ribari hvataju totoabu služeći se ilegalnim mrežama, a kako su morske svinje i totoabe otprilike iste veličine, i one nastradaju.

Svjetski fond za prirodu meksičku je vladu još prije nekoliko godina upozorio da zabrani ribolov unutar staništa morskih svoja u Kalifornijskom zalivu, ali to se nije dogodilo. Danas ih je preostalo manje od deset, a u narednih godinu dana mogle bi potpuno nestati.

Morska svinja preslatko je stvorenje, dugo oko četiri i po metra. Zbog specifičnih očiju koje podsjećaju na kravlje, Španci ih i zovu “kravice”.

Aktivisti upozoravaju da je korijen problema u pohlepnim kartelima, siromašnim ribarima i korumpiranim zvaničnicima zbog kojih simpatična kravica nema nikakve šanse.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR