Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mušmula – voće mističnih moći

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: RTS

Mušmula – voće mističnih moći Foto:Ilustracija

Potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno sjevernog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je donesena oko 700. godine p. n. e., a u Rim oko 200. godine p. n. e.

Voće koje je nepravedno zapostavljeno, a zbog svojih ljekovitih svojstava koristi se već hiljadu godina. Uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina, zaboravili smo mušmulu.

Koriste se listovi, kora, cvjetovi, sjemenke i zreo plod mušmule. Plodovi su odličan laksativ i diuretik, smiruju upalu sluzokože želuca. Pektin koji se nalazi u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, zaustavlja krvarenja, poboljšava vid i blagotvorno djeluje na kožu i kosu.

U narodnoj medicini kora mušmule koristi se za liječenje malarije, a ova binjka je rasprostranjena širom svijeta. Podnosi temperature i do 36 stepeni ispod nule.

Biljka rimskih vojnika

To je bilo veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg vijeka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gdje se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.

Iako relativno dobro podnosi sušu, topla mediteranska klima nije pogodna za uzgajanje ove biljke.

Postoji četrdeset do pedeset vrsta koje se međusobno razlikuju po veličini i obliku ploda i po količini sjemenki u plodu.

Plodovi su vrlo ukusni, kiselkasto-slatkasti. Sazrijevaju od druge polovine oktobra do kraja decembra.

Bogati su različitim mineralnim solima, pektinima, organskim kiselinama i vitaminima, koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Ostavi komentar

0/300