22 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mušmula – voće mističnih moći

Izvor: Foto:Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Mušmula – voće mističnih moći

Potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno sjevernog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je donesena oko 700. godine p. n. e., a u Rim oko 200. godine p. n. e.

Voće koje je nepravedno zapostavljeno, a zbog svojih ljekovitih svojstava koristi se već hiljadu godina. Uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina, zaboravili smo mušmulu.

Koriste se listovi, kora, cvjetovi, sjemenke i zreo plod mušmule. Plodovi su odličan laksativ i diuretik, smiruju upalu sluzokože želuca. Pektin koji se nalazi u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, zaustavlja krvarenja, poboljšava vid i blagotvorno djeluje na kožu i kosu.

U narodnoj medicini kora mušmule koristi se za liječenje malarije, a ova binjka je rasprostranjena širom svijeta. Podnosi temperature i do 36 stepeni ispod nule.

Biljka rimskih vojnika

To je bilo veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg vijeka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gdje se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.

Iako relativno dobro podnosi sušu, topla mediteranska klima nije pogodna za uzgajanje ove biljke.

Postoji četrdeset do pedeset vrsta koje se međusobno razlikuju po veličini i obliku ploda i po količini sjemenki u plodu.

Plodovi su vrlo ukusni, kiselkasto-slatkasti. Sazrijevaju od druge polovine oktobra do kraja decembra.

Bogati su različitim mineralnim solima, pektinima, organskim kiselinama i vitaminima, koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR