12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mušmula – voće mističnih moći

Izvor: Foto:Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Mušmula – voće mističnih moći

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Potiče iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope. U regiji Kaspijskog jezera, odnosno sjevernog Irana, uzgaja se već oko 3.000 godina. U Grčku je donesena oko 700. godine p. n. e., a u Rim oko 200. godine p. n. e.

Voće koje je nepravedno zapostavljeno, a zbog svojih ljekovitih svojstava koristi se već hiljadu godina. Uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina, zaboravili smo mušmulu.

Koriste se listovi, kora, cvjetovi, sjemenke i zreo plod mušmule. Plodovi su odličan laksativ i diuretik, smiruju upalu sluzokože želuca. Pektin koji se nalazi u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, zaustavlja krvarenja, poboljšava vid i blagotvorno djeluje na kožu i kosu.

U narodnoj medicini kora mušmule koristi se za liječenje malarije, a ova binjka je rasprostranjena širom svijeta. Podnosi temperature i do 36 stepeni ispod nule.

Biljka rimskih vojnika

To je bilo veoma značajno voće tokom vremena rimske imperije i srednjeg vijeka. Rimljani su raširili mušmulu po Evropi, prvo po Italiji i Grčkoj, gdje se jako dobro odomaćila. Otkriveno je da su rimski vojnici sadili mušmulu u svojim vojnim logorima.

Iako relativno dobro podnosi sušu, topla mediteranska klima nije pogodna za uzgajanje ove biljke.

Postoji četrdeset do pedeset vrsta koje se međusobno razlikuju po veličini i obliku ploda i po količini sjemenki u plodu.

Plodovi su vrlo ukusni, kiselkasto-slatkasti. Sazrijevaju od druge polovine oktobra do kraja decembra.

Bogati su različitim mineralnim solima, pektinima, organskim kiselinama i vitaminima, koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR