Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Sedam strategija zahvaljujući kojima vas kritika više neće boljeti

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Sedam strategija zahvaljujući kojima vas kritika više neće boljeti

Bilo da je riječ o vrjednovanju na poslu, ili obična primjedba druge osobe, obično nas pogađa ono što drugi govore. Međutim, određene strategije mogu da pomognu da se lakše izborimo s kritikama.

Često smo toliko navikli da razmišljamo negativno da to više i ne primjećujemo. Negativne misli, međutim, imaju jače i dugotrajnije dejstvo od pozitivnih. Naučno je dokazano da je za jednu negativnu emociju potrebno od tri do sedam pozitivnih kako bi se ponovo uspostavila ravnoteža, što je neophodno da bismo bili zdravi i zadovoljni, a naši odnosi na poslu i u privatnom životu dugoročno funkcionisali.

Negativne misli su, na primjer, ponavljanje riječi koje nas povrjeđuju, jer one svaki put iznova djeluju, nalaženje opravdanja - jer tako stalno ostajemo u poziciji onoga ko se brani, razmišljanje o onome šta je trebalo da kažemo (kad je za to ionako već kasno). Loše po nas je i kada se u mislima raspravljamo s drugom osobom, ili bjesnimo zbog određene situacije, kada grdimo i kritikujemo sebe, jer se tako osjećamo još gore.

 Suština nije u tome da ukinemo negativne misli, jer nas one, na primjer, u slučaju opasnosti, nagone da se sklonimo, već da se konstruktivno odnosima prema određenim situacijama i informacijama, tj. sami odlučujemo kako ćemo se osjećati.

Sedam mentalnih tehnika za uspostavljanje ravnoteže

1. Ne razmišljajte o onome što se već desilo i što ne možete da promijenite.

2. Ne analizirajte situacije na koje ne možete da utičete, kao što je mišljenje drugih ljudi.

3. Relativizujte misli koje vas povrjeđuju, na primjer: Zašto ono što se dogodilo i nije tako loše?

4. Razmislite šta možete da naučite iz date situacije.

5. Skrenite pažnju sa loših misli tako što ćete se zaokupiti drugim zadacima.

6. Okrenite misli u pozitivnom smjeru: Šta je dobro u cijeloj stvari?

7. Razmišljajte pozitivno o sebi: Ja sam dobra osoba, čak i ako sam nešto pogrešno procijenio.

Šta može da pomogne?  Dajte prednost pozitivnom

Naš odnos prema prošlosti određuje kako ćemo se osjećati u sadašnjosti. Ponavljajte u mislima pozitivna iskustva iz prošlosti, sjećajte ih se i radujte se zbog njih. Takođe, možete da nabrojite pozitivne događaje “danas” ili za vikend.

Usredsrijedite se na sadašnji trenutak

Ukoliko ste se našli u začaranom krugu problema, zapitajte se: “Šta sada nije u redu?” Ako ste se probudili usred noći i mozgate o razgovoru s šefom, recite sebi: “Sada sam u krevetu, ništa me ne boli, dobro se osjećam.”

Ostavi komentar

0/300